Kynšperk: Průvod připomněl 73. výročí osvobození města (TV Západ)

V neděli 6. května se v Kynšperku v odpoledních hodinách uskutečnila připomínka 73. výročí osvobození města. V čele průvodu šly mažoretky, následované Městskou hudbou dalšími účastníky. V závěru jela tři veteránská vojenská vozidla.

dezinfekce

U památníku padlých v boji proti fašismu v Chebské ulici byly za zvuků smuteční hudby byly položeny květiny zástupci města, ruského konzulátu, amerického velvyslanectví, vězeňské služby, Sboru církve československé husitské a Karlovarského kraje. 

„Je třeba se neustále k této smutné době vracet, abychom si připomněli krutost a bezohlednost totalitních režimů a poučili se pro naši přítomnost i budoucnost. Co jim k tomu pomáhalo? Někdy to byla lhostejnost, jindy zbabělost nebo i prospěchářství lidí, kteří se nepostavili na obranu pronásledovaných spoluobčanů. Naštěstí ne všichni se s nacistickou ideologií ztotožnili. Neváhali se zapojit do odbojových organizací a pustili se do boje za svobodu,“ uvedla místostarostka města Štěpánka Neubergová.

Průvod se po minutě ticha a státní hymně vydal do centra ke kostelu k pomníku amerických vojáků. Po položení květin a věnců proběhly proslovy.

„My vzdáváme hold mužům a ženám z druhé světové války i současným vojákům v oblasti konfliktů. Naší roli, jakožto občanů, je zachovat a chránit základní hodnoty naší demokratické svobody, bezpečnosti a práva pro budoucí generace,“ řekla k přítomným kulturní atašé Velvyslanectví Spojených států amerických Erin Kothmeier.

Poté zazněla hymna Spojených států amerických. 

„Řada Němců si bohužel ve 30. letech zvolila zlo, o němž se mylně domnívala, že přinese dobro. Uvěřili Hitlerovi a neprohlédli pravou povahu nacistického režimu. Byli za to tvrdě potrestáni. Za války mnozí narukovali a umírali na frontách. Po válce pak nastoupili do odsunu. Přišli o všechno s výjimkou zavazadel o max. váze 50 kg na osobu. I takové jsou důsledky špatné volby. Zlo převlečené za dobro, totiž stále zůstává zlem,“ zdůraznil farář Sboru církve československé husitské Lukáš Bujna.

„Tento pietní akt je výrazem vděčnosti a úcty všem, kdo sebe i nás bránili. Díky nim bylo zlo poraženo. Nezapomínáme na ně a památku na jejich hrdinské činy uchováme jako důležité dědictví a poselství pro naše i budoucí generace. Všichni, kdo tenkrát bojovali proti fašistům, i všichni padlí, navždy vešli do paměti tohoto města a nás všech. Čest jejich památce,“ uzavřel proslovy starosta Kynšperka Tomáš Svoboda.

Po minutě ticha a státní hymně ČR se představily kynšperské mažoretky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy