Kynšperk: Modernizace kina stála 4 miliony (TV Západ)

Zcela nový zážitek z promítání filmů v kině si mohou od minulého týdne dopřát obyvatelé Kynšperku nad Ohří a okolí. Otevřením zásadně rekonstruovaných prostor a modernizací techniky se završila dlouholetá snaha Městského kulturního střediska.

dezinfekce

„Po deseti letech se to povedlo. Začali jsme koncem dubna, zavřeli jsme kino a všechno jsme tu prakticky zbourali. To, co zde vidíte, kromě ostění, je skoro vše nové. Původní kapacita sálu byla 365 míst a za blahé paměti ještě po roce 1990 se to pravidelně vyprodávalo. Pak jsme to snížili na nějakých 280 sedaček, to už bylo trošku horší s vyprodáváním. Konečný stav po rekonstrukci je 122 sedaček. Myslím si, že na kino to bohatě stačí. Dá se na tom vydržet např. i tříhodinový film, navíc jsme vybrali tvrdší materiál, aby to zde 15, 20 let, možná i déle vydrželo bez toho, aniž by se to prosedělo,“ popsal nejviditelnější část ředitel MKS Kynšperk Vladimír Palík.

Sedačky jsou pevné, nesklápí se. V zadní řadě jsou také dvojsedačky. Filmový zážitek umocní modernizovaný projekční systém D- cinema s 2K rozlišením.

„Pro naše potřeby a pro velikost města si myslím, že toto stačí. Máme zde osmikanálový zvuk, tedy sedm plus subwoofer, premiéry v okamžiku vydání, dejme tomu do 48 hodin jsme schopni přehrát,“ slíbil Palík.

Po uvítání pozvaných hostů spustil starosta města Tomáš Svoboda první projekci filmu.

„Celková cena byla téměř čtyři miliony. Z toho dva miliony padly na samotnou digitalizaci a dva miliony na rekonstrukci kinosálu – vymalování, nové sedačky, nové koberce, nové protipožární bezpečnostní dveře. Digitalizace se zase naopak skládala ze samotné technologie, kterou dodala firma a zbytku, který jsme prováděli my vlastníma rukama a za vlastní peníze. My jsme požádali o dotaci z Fondu kinematografie. Nakonec jsme získali 500 tisíc na pořízení digitální technologie, 1 milion 400 tisíc nám dalo město a náš podíl byl zhruba 130 tisíc, který jsme byli podle smlouvy s fondem dodat z vlastních zdrojů. Co se týče rekonstrukce sálu, tak o dotaci jsme sice požádali, ale to nám nebylo vyhověno, takže celou částku financovalo město plus nějaké drobné samozřejmě my. My zase takové fondy nemáme, ale něco z toho jsme si také zaplatili z vlastních  zdrojů,“ spočítal Palík.

Městské kulturní středisko má také nové webové stránky, které umožňují online rezervaci a nákup vstupenek s výběrem místa.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy