Kynšperk: Domov pro seniory obhájil 4 hvězdy (TV Západ)

Celkové hodnocení čtyři hvězdy obhájil Domov pro seniory v Kynšperku – Dolních Pochlovicích. Ke slavnostnímu předání došlo za účasti řady představitelů kraje, měst i personálu domova ve čtvrtek 11. října. Ceny uděluje Asociace poskytovatelů sociálních služeb sdružující více než tisícovku subjektů.

dezinfekce

„Jednou z jejich výrazných aktivit je právě certifikace kvality u služeb. Jde o to, aby lidé, kteří přicházejí, zajímají se o službu, nebo v ní jsou, anebo rodinní příslušníci, podle jednoduchého systému udělených hvězdiček, mohli vidět, jaké míry kvality služba dosahuje. Tzn., že u vchodu vidíte, že služba má certifikát zn. kvality, má tam 4 či 5 hvězdiček, a můžete si hned udělat dojem, že je to dobrá služba,“ popsal Robert Pisár, člen Prezidia Asociace. 

Při hodnocení se vychází z názorů uživatelů. Hodnotí se oblasti ubytování, stravování, péče, kulturní život, spolupráce s veřejností a bonusní programy.

„My bychom byli určitě rádi, kdyby se zvýšil počet jednolůžkových pokojů, protože jich máme pouze 23 a 64 dvoulůžkových. Tzn. ale snížení kapacity a to nám musí schválit kraj. Zařadili jsme to do rozvojových plánů. Jednolůžkový pokoj je standard, který většina klientů vyžaduje, ale my jim ho nemůžeme poskytnout. Na čem pracujeme aktuálně je rozšíření konceptů péče. Do budoucna bychom se chtěli věnovat paliativní péči, protože zhruba 30 % klientů se v našem zařízení každý rok obmění. Takže chceme, aby do konce svého života, zde žili důstojně,“ prozradila ředitelka zařízení Lenka Antolová. 

V kraji jsou aktuálně tři hodnocené Domovy pro seniory. 

„Karlovarský kraj dává nemalé finanční prostředky, aby naše domovy, dovolím si říci, aby byly TOP domovy. Jsou to příspěvkové organizace. Mám zjištěno, že certifikaci má Domov Kynžvart, dále má certifikaci právě Domov Pochlovice. Byl bych rád, aby k tomu přistoupily další domovy. V nejbližší době by si měl o certifikaci požádat Domov v Perninku a Domov Spáleniště (v Chebu – pozn. Redakce). Pravdou je, že ostatní domovy jsou v rekonstrukci, takže počkáme, až rekonstrukce bude provedena. Byl bych velmi rád, aby všechny naše domovy pro seniory a domov se zvláštním režimem získaly stejné hvězdy nebo aspoň min. stejné hvězdy jako Domov v Pochlovicích. Měl by to být i vzkaz našim občanům, že naše domovy jsou opravdu ty nejlepší nebo jedny z nejlepších domovů,“ vysvětlil náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Kromě certifikátu hodnocení kvality se dočká Domov v Dolních Pochlovicích i nového dodávkového auta od Karlovarského kraje.

„Domov dostane nový dopravní automobil, stejně jako pět dalších našich domovů, protože automobil je naprosto zásadní pro naše klienty, aby se mohli dostat do divadla, k lékaři. Karlovarský kraj samozřejmě přistoupil k tomu, že vozidla bude soutěžit centrálně. Předpokládáme, že ušetříme a že vozidla budou v lepší kvalitě, když jich bude šest. Věřím, že se podaří zakázku uskutečnit do konce roku a v nejbližší době šest našich domovů dostane nová vozidla, která by měla být devítimístná,“ dodal Kubis. 

Zařízení Sociální služby v Pochlovicích má nyní 46 klientů v domově pro seniory, 100 lidí v domově se zvláštním režimem a 5 handicapovaných v domově pro osoby se zdravotním postižením.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy