Kynšperk: Bývalí olympionici jsou stále bez renty (TV Západ)

Letošní setkání členů Nadačního fondu západočeských olympioniků se uskutečnilo v prostorách kynšperského pivovaru. Fond pomáhá sportovcům - seniorům, kteří se dostali do tíživé životní situace.

dezinfekce

„Jedna smutná zpráva, pan Koller zemřel nedávno, tak to je jedna smutná zpráva a jinak se nezměnilo nic. Řekl bych, že pozornost kraje zůstala, tzn. pozornost ve formě podpory dále platí a nyní uvidíme, jak to bude po volbách, jestli se nám nepodaří od města Karlovy Vary něco získat,“ uvedl předseda správní rady fondu Vladimír Jarý. 

Vladimír Jarý, stříbrný házenkář z Mnichova roku 1972, pomáhá shánět svým kolegům finanční pomoc. Olympionici reprezentovali svou zemi a dnes nemají jediní v Evropě nárok na pravidelnou rentu. 

„Tohle téma podpory ve formě tzv. renty se už řeší, tuším, od roku 2005 v parlamentu. Tam nikdy nedošlo ke shodě. Myslím si, že v roce 2006 to prošlo do druhého kola sněmovny, poté to bylo zrušeno. Je to neustále stejné téma - v jiných zemích okolo reprezentanti, medailisté ze starších dob dostávají renty, musím říci, že i na Slovensku to také funguje, jediná Česká republika v tomto zůstává pozadu,“ posteskl si Jarý.

Český stát na podporu bývalých medailistů rezignoval, a tak alespoň trochu vypomáhají města a kraje. V Kynšperku přivítali delegáty setkání zástupci radnice v čele se starostou Tomášem Svobodou již podruhé.

„Jelikož máme mezi námi i pana Štrunce, který je olympionik, závodník za Kynšperk, zúčastnil se několika olympijských her a zároveň závodil i v lehké atletice, tak jsem samozřejmě tyto vzácné lidi, kteří se podíleli na reprezentaci České republiky, pozval sem - do kynšperského pivovaru,“ popsal starosta Kynšperka Tomáš Svoboda. 

Mezi více než padesátkou členů fondu, kteří se v minulosti účastnili olympijských her, je i 11 medailistů.  V letošním roce přispěl Nadačnímu fondu Karlovarský kraj částkou 150 tisíc korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy