Kynšperk: Botas závod vyhrála potřetí stejná posádka (TV Západ)

Automobilový závod ve kterém nejde o čas, ale o šikovnost posádky – to je kynšperský Botas. Jeho 36. ročník se odehrál v sobotu 25. května. Na trať se vydalo hned ráno 22 posádek, některé s originálními kostýmy i výzdobou auta.

dezinfekce

Automobilový závod ve kterém nejde o čas, ale o šikovnost posádky – to je kynšperský Botas. Jeho 36. ročník se odehrál v sobotu 25. května. Na trať se vydalo hned ráno 22 posádek, některé s originálními kostýmy i výzdobou auta.

„Trasa byla dlouhá řádově 73 km a stanovišť jsme letos měli 12. Co všechno museli procházet? Fyzickou zdatnost, orientaci, znalosti historie, kultury, bylo tam něco ze stavebnictví. Letos to bylo trošku pestřejší, než loni,“ popsal spoluorganizátor závodu Pavel Kováčik. 

Kromě stanovišť musely posádky cestou hledat i písmena do skládačky. 

„Jako každý rok hledali písmena. Letos jsme se tomu snažili dát i pomocné heslo. Myslím si, že to není až tak důležité, jak znělo, ale písmena byla,“ potvrdil Kováčik. 

Rychlost se namátkově kontroluje, ale účastníci vědí, že rozhoduje především plnění úkolů.

„Občas někdo kontroluje dodržování pravidel silničního provozu. Při zjištění nedodržení tam máme nějakou sankci, a to výraznou – pět tisíc bodů. Jezdí ale pomalu. Podle toho, jak dojíždí, dodržují průměrnou rychlost kolem 30 km/h. Letos jsme byli orientováni trošku na Lazy, Kostelní Břízu, tam jsme ještě asi nikdy nejeli. Takže to bylo trošku pestřejší v tomto,“ přiblížil pořadatel. 

Každý rok je složitější sehnat dobrovolníky na stanoviště.

„Posádky se hlásí. U jedné posádky jsme dnes doufali, že už přestane jezdit a začne organizovat. Říkali ale, že na příští rok máme o 4 organizátory méně. Letos to bylo jen tak tak, že jsme to dali dohromady. Měli jsme asi 26 pořadatelů, potřebovali jsme 28, 29. Některé kontroly jsme ale sloučili dohromady. Takže, kde jsme potřebovali mít čtyři byli jen tři. Zvládli jsme to,“ viditelně si oddechl Kováčik. 

Na stanovištích nebyla nouze o zábavu. Někde naopak bylo potřeba se hodně soustředit a prokázat řidičské schopnosti. Z 22 posádek dorazilo do cíle 19, kde na ně čekalo slavnostní vyhlášení.

„Oceněna bude každá posádka, tedy kromě těch, kteří to zbaběle vzdali. Ceny máme stabilní. První tři posádky – dárkový koš, plaketa, první posádka - voucher pro kurz stolování a samozřejmě pohár - putovní,“ dodal Pavel Kováčik. 

Ceny v restauraci u Kulturního domu předal mimo jiné i starosta Kynšperka Tomáš Svoboda. 

„Bronzová medaile – 4997 bodů posádka vozu číslo 16,“ uvedl moderátor vyhlašování Jiří Roubínek.

Posádku tvořil řidič Tomáš Adamec, navigátor Olda Beránek a členové Renata Adamcová a Jan Brantl.

„Druhé místo – posádka vozu číslo 14,“ prozradil Roubínek.

Stříbrnými účastníky byli Aleš Vacula, Pavel Pokorný, navigátor Petr Gubiš a řidič Petr Jungwirth. 

A potřetí za sebou si pro prvenství přijeli ti samí účastníci. Řidič Martin Hakl a navigátor Petr Gajič a členové Jára Wágner a Jan Řezníček. 

Navigátor této posádky byl zároveň oceněn jako nejlepší ze všech. 

„Nejlepší řidič získal součtem v jízdě zručnosti a počtem bodů ve znalosti Botas Poláček Martin,“ uvedl moderátor Jiří Roubínek.

Bezchybně jako jediná zvládla pravidla silničního provozu slečna Pospíšilová. A jako v každé automobilové soutěži se vyhlásila i Miss Botasu.

„Sbor odborných poradcůnaší soutěže vyhlašuje Miss letošního Botasu. Letos zvítězila Zaira Tunegová,“ vyhlásil moderátor Roubínek. 

Nejlepší kostýmy měla posádka vozu číslo šest, květinové děti.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy