Kraslice: Na Setkání v parku Horalka oslavila 60 let (TV Západ)

Tradiční setkání milovníků dechové hudby v kraslickém parku letos posloužilo jako oslava 60 let od vzniku zdejší kapely Horalka. Gratulovat přišla v sobotu 2. června řada příznivců i kolegové z Německa.

dezinfekce

„Akce Kraslické setkání patří už tradičně do kalendáře kulturních akcí, událostí a společenského života ve městě Kraslice. Pokud si dobře vzpomínám, tak letos se tady v sadech setkáváme s dechovou hudbou Horalka a jejími hosty po osmnácté. Myslím si, že už to samo o sobě mluví za vše,“ vyzdvihl aktivitu členů souboru starosta města Roman Kotilínek. 

„Sady městské jsme si pronajali do pachtu v roce 2000. A od té doby, aby byly využité, tak jsme udělali v roce 2000 první ročník Kraslického setkání. Od té doby se zde scházíme. Kapela se dožívá 60 let. Už jsme skoro starší pánové, ale zatím se držíme a hrajeme skoro každý týden. Máme z toho radost, že si nás lidé ještě někam vezmou,“ v nadsázce popsal Josef Novotný, kapelník dechového orchestru Horalka.

Horalka má rozsáhlý repertoár. Omlazování kolektivu je ale složité.

„Je to trošku špatné, ale my si vždy poradíme. Dechová hudba je spíše pro starší lidi. My zároveň hrajeme i taneční muziku. Proto v dnešní době, když chodíme hrát myslivecké či městské plesy, tak musíme hrát jak dechovou, tak taneční – např. od Divokýho Billa nebo něco takového. Jedeme to, co lidé chtějí. Za kapelou se hrnou, ale do kapely ne. Proto je těch muzikantů v Kraslicích – je to škoda. Je to město hudby a hudebních mechaniků, ale mládí tady není,“ dodal Novotný.

Na odpoledni plném muziky se představili dále Zábavní orchestr Kraslice, Městský orchestr z Klingenthalu a Březovská desítka. Diváci si vyslechli hudbu od jazzu a rokenrolu po lidové písničky. A mohli si před pódiem také zatancovat.

V areálu došlo po letech k částečnému vylepšení zázemí.

„V první řadě bych asi zmínil, že se v sadech konečně výrazně zlepšilo zázemí pro konání této akce. Ať už dechová hudba horalka či pořadatelé zde mohou využít toho, že sem byla přivedena tekoucí voda – dokonce i teplá. Široká veřejnost se konečně dočkala veřejných záchodků,“ přiblížil Kotilínek.

V programu se představili také mladí krasličtí Sokolové se skladbou, kterou připravují na nadcházející Sokolský slet. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy