Kraslice: Jarmark oslavil jubileum 50 let (TV Západ)

Jarmark v Kraslicích letos připadl na sobotu 31. srpna. Akce, oblíbená daleko za hranicemi města, je příležitostí se pod širým nebem nejen setkat s přáteli, ale také zažít zábavu, hudební produkci a nakoupit si široký sortiment zboží.

dezinfekce

„Tradiční kraslický jarmark znamená pokračování už v 50leté tradici. Na tradici je zajímavé především to, že během toho půl století se nikdy nestalo, že by klasický jarmark neproběhl. To je do určité míry unikum, alespoň, co jsem tak zjišťoval. Protože se tyto tradice většinou obnovovaly až po změně společenských poměrů nebo se někde nějak sporadicky udržovaly, ale nikde to nebylo tak, že by se někde 50 let - rok co rok takováto akce konala,“ uvedl starosta Kraslic Roman Kotilínek. 

Ačkoliv se jednalo o jubilejní ročník, rozsahem ani náplní nevybočil jarmark z řady ostatních. A mělo to svůj důvod.

„My jsme se snažili zachovat formát jarmarku tak, jak jsme na něj zvyklí - není tady opravdu asi nic vyloženě neobvyklého, protože se chystáme a sbíráme síly na příští rok, kdy jednak započneme tu druhou padesátku. To mi přijde jako jubileum možná významnější a samozřejmě také příští rok slavíme 650 let povýšení Kraslic na město. Takže u této příležitosti bychom chtěli uspořádat nějakou opravdu speciální akci,“ popsal Kotilínek. 

V příštím roce bude jarmark probíhat 15. srpna. Tedy přesně na den rovných 650 let od povýšení na město králem Karlem IV. Viditelnou změnou letošního jarmarku byly vratné kelímky, do kterých se na akcích v Kraslicích čepuje pivo. Autorkou motivu je kraslická učitelka Barbora Brunnerová. Obrázek radnice a obou kraslických kostelů doplňuje výrazné písmeno G, podle historického názvu města Graslitz.

Pravidelným bodem je také prezentace místních filatelistů a sběratelů v prostorách Domu kultury. Hlavním tématem bylo výročí letu Apollo 11.

„A jsou tam všechny Apolla - od Apolla 11 až po Apollo 17, kdy to tímto ukončili a od té doby na měsíci nikdo nebyl. Zde je i dopis, který byl přímo razítkovaný v kosmickém modulu, který přistál na měsíci. Tam je to přímo razítkované, proto je výplatné známky 9 dolarů 35 centů, což je velká cena. Tenkrát to bylo nějakých 30 korun na naše peníze za dolar. Takže to je 300 sta korun za známku. Další téma je ke 150 letům korespondenčních lístků či dopisnic. Ty vyšly prvně v roce 1869 za Rakouska - Uherska,“ popsal Josef Trnka z kraslického Klubu filatelistů. 

Na velkém sále mohly děti shlédnout kouzelnické představení a pohádku Divadla Kapsa. Na náměstí pak po celý den probíhaly řemeslné trhy, paintball a pro děti jízdy na koních. Na zahradě Domu kultury se na pódiu vystřídaly kapely od dechovky kraslické Horalky přes rockové s Honzou Křížkem po chebský Radiomaják. Zazpíval také Jaroslav Hutka.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy