Krajský úřad hostí jedinečnou výstavu

Ve foyer budovy A Krajského úřadu Karlovarského kraje právě probíhá výstava s názvem „100 let proměn hranic našich regionů.“ Jejím cílem je představit široké veřejnosti historii reforem územně správního členění státu, a to prostřednictvím panelů, na nichž jsou zobrazeny nejenom historické, ale také nově vytvořené unikátní mapy. Výstava je zde k vidění až do konce ledna.

dezinfekce

Putovní výstava nabízí rozmanité, často neotřelé pohledy na Československo a jeho historické kořeny a poskytuje srovnání počátků středověkých hranic státu s hranicemi moderními, zejména pak v uplynulém století. Během tisícileté historie našeho státu se neměnily jen státní, zemské, krajské, okresní a různé jiné správní a regionální hranice, ale také pojmy a názvy, které vyjadřovaly českou státnost a rozdělení státu na menší územní celky. 

Výstava map byla připravena ke 100. výročí vzniku Československa odborem strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR ve spolupráci s Výzkumným centrem historické geografie. Její další zastávkou bude v únoru Krajský úřad Plzeňského kraje, poté bude přemístěna do Jihočeského kraje.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy