Krajský krizový štáb cvičil zásah při úniku chemikálie v Sokolově

Únik kapalného propylenu z poškozené cisterny v sokolovské společnosti Synthomer se stal tématem včerejšího cvičení Krizového štábu Karlovarského kraje. Cílem cvičení bylo především zajistit místo havárie, ochránit zaměstnance i obyvatele v blízkém okolí a prověřit součinnost krizového štábu i města Sokolov.

dezinfekce

Do cvičení se zapojil Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje, 15 hasičských jednotek z celého regionu, 5 vozů RZP a jedno vozidlo s lékařem Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje, Policie ČR a další složky Integrovaného záchranného systému. 

Společnost Synthomer se zaměřuje na výrobu chemických produktů z oblasti kyseliny akrylové, jejích esterů a akrylátových polymerů. Produkované chemické přípravky jsou toxické, i proto vedení firmy klade důraz na eliminaci rizik v provozu, který v rámci cvičení navštívili členové krizového štábu.

„Cvičení má praktickou část, během níž jsme se přímo v areálu chemičky seznámili s postupem likvidace havárie při 3. stupni poplachu a následným ochlazováním tanků s propylenem, aby nedošlo k explozi. Ostrahu objektů společnosti převzala Policie ČR, ošetření případných raněných zajistila záchranka. Na místo dorazila také starostka Sokolova Renata Oulehlová, která rovněž svolala jednání Krizového štábu města,“ popsal krajský radní Jan Bureš, jenž ve vedení krajského krizového štábu zastupoval hejtmanku Janu Mračkovou Vildumetzovou. 

Podle náměstka ředitele Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Oldřicha Volfa je zásah v chemickém provozu velmi náročný a šíření kapalného propylenu může mít dalekosáhlé následky. Připomněl nedávnou havárii ve Francii, kdy se chemická látka podobná propylenu „rozlila“ až na silnici v blízkosti chemického závodu a následná exploze usmrtila několik lidí. Proto museli hasiči v areálu sokolovské chemičky v rámci cvičení zamezit šíření oblaku propylenu, utěsnit vpusti do podzemních prostor, přečerpat propylen z poškozené cisterny a zajistit ochlazování okolních tanků s propylenem, kterých bylo celkem 40.

V odpolední části cvičení členové Krizového štábu hodnotili spolupráci účastníků akce a seznámili se s novými technologiemi, které umožňují v jednotlivých vrstvách digitálních map zobrazit například uzavírky silnic, zóny dopadu účinků chemické látky či případnou evakuaci obyvatel. Zároveň se procvičovaly činnosti v rámci vnějšího havarijního plánu ve spolupráci s Krizovým štábem města Sokolov.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy