Krajská pracovní skupina bude řešit změny v oborech středních škol

Na území Karlovarského kraje je v současnosti 37 středních škol, z toho 26 zřizovaných krajem. Počet žáků v nich ale spolu s úbytkem obyvatel stále klesá.

dezinfekce

Zatímco v roce 2007 navštěvovalo střední školy v kraji přes 13 tisíc žáků, loni už to bylo jen 9 563 studentů. Některé obory pro nezájem studentů zanikají (řezník, malíř), na druhé straně je vysoká poptávka po místech na gymnáziích, hlavně víceletých. Po změnách v systému vzdělávání volají dlouhodobě zaměstnavatelé, ředitelé škol i starostové. Vedení kraje se proto rozhodlo provést postupné úpravy v oborové struktuře středních odborných škol, aby dosáhlo hlavního cíle - zvýšení kvality ve vzdělávání.

Změny schválil krajští zastupitelé na svém jednání v první listopadový den, ale zatím se žádné z navrhovaných opatření neuskuteční. A to až do doby, než nově ustavená krajská pracovní skupina projedná změny se starosty měst a s řediteli škol, jichž se to týká. 

„Ani v následujících letech nebude demografický vývoj lepší, pokles počtu obyvatel pokračuje, naproti tomu střední školy nabízejí uchazečům ze základních škol neúměrně vysoký počet volných míst. Školy pak z důvodu nedostatku žáků přijímají i ty uchazeče, kteří nemají na to, aby úspěšně zakončili studium. Často pak tito „turisté“ přecházejí mezi dalšími obory a školami. Všeobecné vzdělávání je oblíbenější než technické - skoro 21 procent z celkového počtu žáků přijatých do 1. ročníků středních škol ve školním roce 2016/2017 nastoupilo do gymnázií, přitom ne všichni mají odpovídající předpoklady," popsal důvody úprav oborové struktury krajský radní pro oblast školství Jaroslav Bradáč.

Krajské odborné školy se přitom potýkají s roztříštěnými obory vzdělání – málo naplněné obory se vyučují na více školách, mezi školami dochází k nezdravé konkurenci, vznikají další náklady na zajištění výuky.

"Zároveň ale bojujeme s relativně nízkou úspěšností studentů u maturitních zkoušek. Řešením v oblasti středních odborných škol je z našeho pohledu vznik center vzdělávání zaměřených na technické obory, gastronomické obory nebo zemědělské a stavební obory. Tato centra se stanou po všech stránkách silnějšími a zajímavějšími partnery pro zaměstnavatele v regionu,“ vysvětlil krajský radní.

Školy i žáci zůstanou tam, kde jsou, změny se nedotknou ani ředitelů. Nastat by mělo sloučení oborů pod jednu střechu, s jedním vedením. Z ředitelů sloučených zařízení by se stali zástupci beze změny platových podmínek.

Se svými závěry seznámí pracovní skupina krajské zastupitele na zasedání 7. prosince.

"Do té doby žádné změny nemohou nastat. Kromě zkvalitnění výuky ve školách je smyslem navržených opatření to, abychom v poloprázdných školách zbytečně neudržovali souběžně několik stejných oborů a na zajištění výuky nevynakládali neúměrně vysoké peníze. Plán už jsme předběžně probrali s řediteli škol, řešil jej výbor zastupitelstva pro vzdělávání i krajská tripartita,“ doplnil radní Bradáč. 

Nástin plánovaných změn v oborové struktuře krajských středních odborných škol:
V důsledku poklesu zájmu uchazečů o vybrané obory chce kraj sloučit Střední zemědělskou školu Dalovice a Integrovanou střední školu Cheb, a to s účinností od 1. ledna 2018. Chebská škola se stane od tohoto data nástupnickou organizací. Dále by mohlo dojít ke sloučení Střední průmyslové školy Loket a ISŠTE Sokolov přičemž nástupnickou organizací se od 1. ledna 2018 stane ISŠTE Sokolov jako centrum pro technické obory, centrem stavebních oborů bude Střední odborná škola stavební v Karlových Varech.  Plánuje se i sloučení Středního odborného učiliště Horní Slavkov a Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov, která se rovněž stane nástupnickou organizací. Centrem gastronomických oborů v tomto případě bude Střední škola živnostenská v Sokolově. Rozdělit by se také měla Střední odborná škola a střední odborné učiliště Nejdek s tím, že nástupnickou organizací se pro gastronomické obory stane Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary, pro technické obory Střední průmyslová škola Ostrov, taktéž s platností od 1. ledna 2018.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy