Kraje by mohly dostat finance na moderní urgentní příjmy v nemocnicích i na zajištění lékařské pohotovostní služby

České a moravské kraje by mohly v budoucnu získat finanční prostředky z evropských fondů na vybavení a modernizaci urgentních příjmů nemocnic. Krajské nemocnice, které by navíc měly od 1. ledna 2020 urgentní příjem propojený s lékařskou pohotovostní službou, by na její zajištění dostaly peníze prostřednictvím zdravotní pojišťovny.

dezinfekce

Po jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a jeho náměstkem Romanem Prymulou to uvedla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová, která se setkání účastnila společně s dalšími hejtmany.

„Nemocnice v krajích, které dosud nemají dobudované či plně vybavené urgentní příjmy, by tak v rámci příštího programového období EU mohly dostat finance na modernizaci v řádu desítek milionů korun. Tam, kde už mají plnohodnotné urgentní příjmy a dokázali by je propojit s lékařskou pohotovostní službou, by pak od 1. ledna 2020 měli hrazenu tuto službu prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Hovořili jsme i o tom, že by praktičtí lékaři měli povinnost tuto pohotovostní službu při urgentním příjmu vykonávat,“ vysvětlila předsedkyně Rady Asociace krajů.

S ministrem zdravotnictví hejtmani také diskutovali o dotacích na rezidenční místa pro absolventy lékařských fakult, kteří plánují dráhu praktických lékařů pro dospělé či pro děti a dorost a musí se pro samostatný výkon této práce pod dohledem vzdělávat.

„Velmi oceňujeme záměr ministra zdravotnictví vytvořit pásma po celé republice, podle nichž by se odstupňovala výše dotace. Vyšší podporu by pak získali ti absolventi, kteří by se zavázali pracovat jako praktičtí lékaři v okrajových částech regionů, kam je často velký problém praktika získat,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová. 

Řešil se také „Projekt Ukrajina,“ jehož pokračování všechny kraje vítají stejně jako změnu legislativy k aprobačním zkouškám pro zdravotníky ze zahraničí.

„Pro většinu krajů stále platí, že se bez lékařů a sester z Ukrajiny neobejdou, a to zejména na těch odděleních, která by bez jejich přítomnosti nemohla fungovat, jako jsou především interny. Tito zdravotníci samozřejmě po nástupu musí pracovat pod odborným vedením a je třeba, aby si aktivně doplňovali znalost jazyka,“ uvedla předsedkyně Rady Asociace krajů. 

Řeč byla také o dětské paliativní péči. V tomto ohledu některé regiony transformují dětské domovy pro děti do tří let na dětská centra s paliativními lůžky financovaná zatím plně z krajských rozpočtů. Na pořad jednání se dostal i návrh zákona o léčitelských službách nebo fungování protialkoholních záchytných stanic, do nichž je problém zajistit lékaře. 

Ministr Adam Vojtěch také připomněl aktuální data k šířící se nákaze spalničkami v ČR a požádal představitele regionů, aby ve svých nemocnicích nabídli zdravotníkům očkování, případně zmapovali na základě odběrů množství jejich protilátek.

„Do konce dubna pak máme ministra informovat o tom, jestli nabídku k očkování zdravotníci dostali a jaký je stav v jednotlivých zdravotnických zařízeních,“ uzavřela Jana Mračková Vildumetzová.


Zdroj: Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 27.03.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy