Kraj vyzývá: Dejte dětem šanci na lepší život

V Karlovarském kraji žijí více jak dvě stovky dětí, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině. Tyto děti jsou často umístěny v ústavních zařízeních už od svého narození a neznají věci, jež jsou pro nás naprosto běžné.

dezinfekce

Nikdy třeba nezažily oběd s maminkou a tatínkem, nezašly na společný nákup nebo nejely na prázdniny k babičce a dědečkovi. Ačkoliv se dětské domovy snaží o děti postarat nejlépe, jak umí, děti potřebují hlavně zažít, co je to rodina. Pakliže vám není jejich osud lhostejný, staňte se pěstounem. 

„Láska a pocit jistoty jsou pro děti naprosto nenahraditelné, protože jen tak se dokáží vyrovnat s povinnostmi i starostmi, které je v dospělosti čekají. Každoročně se nám podaří najít náhradní rodiče pro deset až patnáct dětí, a to i díky rozsáhlé kampani, kterou vedeme. Stále ještě ale potřebujeme sehnat pěstounské rodiny pro zhruba sto třicet dětí z našeho regionu. Pěstounská péče je finančně podporovaná státem a lze na ní čerpat nejrůznější příspěvky. Hlavní odměnou náhradním rodičům však může být pocit, že v pravou chvíli uměli dát dítěti, jemuž chybělo zázemí, to nejdůležitější – teplo domova a otevřenou náruč,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis.

Pěstounem se může stát jednotlivec, manželé nebo partneři, kteří vyhoví zákonem stanoveným podmínkám. Dítěti v pěstounské péči náleží podle zákona příspěvek na úhradu jeho potřeb ve výši zhruba šest tisíc korun měsíčně. Pěstoun za výkon pěstounské péče dostává měsíční odměnu, jež u jednoho dítěte činí dvanáct tisíc korun. Vedle těchto dvou dávek pak pěstouni mají ještě nárok na jednorázový příspěvek při převzetí dítěte, příspěvek na zakoupení motorového vozidla a dítě pak na příspěvek při ukončení pěstounské péče. 

Bližší informace o pěstounské péči najdete na webových stránkách www.pestounskapecevkk.cz. Využít můžete i konzultace s pracovnicemi Krajského úřadu Karlovarského kraje – Mgr. Jarmilou Pavláskovou Petřekovou, tel.: 354 222 592, a Mgr. Miluší Merklovou, tel.: 354 222 497. Obě dvě jsou připraveny zodpovědět veškeré dotazy.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy