Kraj vyhlašuje veřejnou sbírku na obnovu Císařských lázní

Na dlouhodobě plánovanou opravu chátrajícího skvostu bude sice zapotřebí okolo půl miliardy korun, ale i příspěvky návštěvníků budovy nebo příznivců památky mohou pomoci její stav zlepšit.

dezinfekce

Národní kulturní památka Císařské lázně v Karlových Varech patří k nejvyhledávanějším cílům turistů přijíždějících do lázeňského města. Na dlouhodobě plánovanou opravu chátrajícího skvostu bude sice zapotřebí okolo půl miliardy korun, ale i příspěvky návštěvníků budovy nebo příznivců památky mohou pomoci její stav zlepšit.

Jak uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová, ze všech kulturních institucí spravovaných krajem jsou Císařské lázně nejnavštěvovanější.

"V sezóně měsíčně přichází na prohlídku Císařských lázní více než 2 a půl tisíce zahraničních i tuzemských turistů. Je vidět, že se o památku zajímají, proto do vstupní haly u prodeje vstupenek umístíme kasičku k veřejné sbírce a lidé mohou přispět i na transparentní účet. Všechny bychom pak samozřejmě informovali, na co se peníze využijí," řekla Jana Vildumetzová.

Druhá sběrací kasička bude takzvaně pohyblivá a využívat se bude během různých akcí pořádaných Karlovarským krajem. Číslo transparentního účtu, kam mohou přispívat všichni, kterým není osud památky lhostejný, je 115-5144640237/0100. 

Kompletní obnova národní kulturní památky Císařské lázně by měla přijít na 500 milionů korun. Karlovarský kraj na opravu vyčlenil ze svého rozpočtu 200 milionů korun, 100 miliony korun by mělo přispět město Karlovy Vary. O navýšení příspěvku státu z původně přislíbených 100 milionů na 250 milionů korun jednala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová s ministrem financí české vlády Ivanem Pilným. O tomto jsme vás informovali zde

Kraj by chtěl práce na opravě památky zahájit už počátkem příštího roku.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy