Kraj se zapojuje do pomoci ženám při nečekaném těhotenství

Obecně prospěšný projekt „Nesoudíme. Pomáháme“ nabízí pomoc ženám, které se dostaly v souvislosti s nečekaným těhotenstvím do složité životní situace a které se cítí například okolnostmi nebo rodinou nuceny k potratu. Záštitu nad projektem, jehož zřizovatelem je Hnutí Pro život ČR, udělila i hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

dezinfekce

„Projekt „Nesoudíme. Pomáháme“ považujeme za velmi potřebný. Naší záštitou pomáháme zachraňovat vztahy a životy konkrétních lidí a přispíváme k tomu, aby se informace o této bezplatné pomoci ženám v nouzi dále šířila,“ vysvětlila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

„Pro každou ženu není oznámení těhotenství hned radostná zpráva, jako bylo pro mne a mého manžela, a ne každá má štěstí jako já, že má v partnerovi oporu,“ doplnila.

„Spolupráce s Karlovarským krajem si velmi vážíme, protože pomoci můžeme jen těm ženám, které se o naší Lince pomoci dozvědí a najdou odvahu zavolat a svěřit se. Doporučení je v tomto případě zásadní,“ potvrdila Jaroslava Trajerová, vedoucí projektu.

„Ke službám, které ženám bezplatně poskytujeme, patří zejména krizová intervence, psychoterapie, osobní konzultace, párová mediace, analýza výsledků prenatálních vyšetření, doprovázení těhotenstvím, doprovázení při prenatální i perinatální ztrátě, sociálně právní poradenství, ubytování v prověřených rodinách nebo finanční a hmotná výpomoc,“ dodala.

Projekt podpořila na podzim i Asociace krajů ČR a již 92 měst a obcí z celé České republiky a řada nemocnic, z Karlovarského kraje třeba Nemocnice Sokolov. Projekt vznikl na základě dlouholetých zkušeností z poradny Linky pomoci. Více než 30 % žen, které se na linku obracejí (800108000, poradna@linkapomoci.cz), jsou ženy po prodělaném umělém ukončení těhotenství, které svého rozhodnutí zpětně litují a uvědomují si pod jak velkým tlakem okolí nebo okolností v danou chvíli byly. Z celkového počtu více než 400 žen, které se ročně na Linku pomoci obrátí, se 80 procent cítí být pod tlakem, aby podstoupily potrat.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 22.12.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy