Kraj se může pochlubit další přírodní památkou

Na seznam přírodních památek v Karlovarském kraji přibyla další položka. Tentokrát se jedná o Louky u Dlouhé Lomnice nedaleko Bochova, kde žije kriticky ohrožený druh denního motýla - hnědásek chrastavcový (Euphydryas aurinia). Tato lokalita je navíc bohatá na vzácné a ohrožené druhy rostlin a živočichů společenstev mokřadních luk.

dezinfekce

Předmětné území leží zhruba 1 kilometr východně od Dlouhé Lomnice a celková výměra činí 8,1 hektaru.

„Oblast je součástí evropsky významné lokality, z čehož vyplývá, že podle nařízení Evropské unie musí dojít k postupnému převodu na statut zvláště chráněného území, což také postupně zodpovědně činíme,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a energetiky Karel Jakobec.

Podle nařízení kraje není cílem ochrany přírody v tomto území provádět nebo ovlivňovat hospodaření nad běžný rámec stávajícího režimu. V terénu bude hranice přírodní památky vyznačena v souladu s vyhláškou Ministerstva životního prostředí ČR hraničními sloupky, pruhy na hraničních stromech a tabulemi s malým státním znakem.

Hnědásek chrastavcový, který žije v dotčeném území, je motýl z čeledě babočkovitých. Dosahuje velikosti 34 až 44 milimetrů a vyznačuje se hnědooranžovým zbarvením s typickou tmavou kresbou. Na území Střední Evropy obývá již jen několik desítek lokalit, přičemž všechny se nacházejí v západních Čechách a pohraničí Německa. Dává přednost rašelinným, slatinným loukám a vlhkým podmáčeným pastvinám. Jeho přítomnost v přírodě je vázána na výskyt živné rostliny, kterou je čertkus luční.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje
Foto: Wikipedie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy