Kraj rozdělil dotace na obnovu kulturních památek

Celkem 12 milionů korun bylo letos vyčleněno z rozpočtu Karlovarského kraje na obnovu kulturních památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí v regionu. Rada na svém posledním březnovém zasedání odsouhlasila rozdělení dotací ve výši 3 170 000 korun. O zbývajících financích bude rozhodovat zastupitelstvo v dubnu.

dezinfekce

„V letošním roce jsme obdrželi 144 žádostí o dotaci, z toho dvě byly pro duplicitní podání vyřazeny a jedna byla stornována kvůli tomu, že si žadatel spletl dotační programy. Stejně jako v uplynulých letech požadavky vlastníků památek několikanásobně převyšovaly možnosti krajského rozpočtu. Celkově si zažádali o 137,4 milionu korun. Ačkoliv bychom nejraději uspokojili všechny projektové žádosti, snažili jsme se vybírat zejména ty, které naši podporu nejvíce potřebují,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová.

Z celkového počtu předložených projektových žádostí jich nakonec bude podpořeno 84. Rada například schválila dotaci na záchranu renesančního městského domu v Horní Blatné, jenž byl postaven v období rozkvětu hornictví na přelomu 16. a 17. století. Z přidělené dotace budou pořízena nová vrata, trámy a okna a dojde i k obložení roubené stěny. Podporu získá také jeden z nejstarších kostelů na Karlovarsku - pozdně románský kostel sv. Bartoloměje v Přílezech, který se postupně probouzí k životu. Zde budou finanční prostředky použity na dokončení obnovy krovu, krytiny a podlahy půdy. Příspěvek obdrží i raně gotický Hrad a zámek Libá na Chebsku. Oblíbené výletní místo se bude moci pochlubit novými okny a dveřmi.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy