Kraj jednal o podpoře zemědělství

V Karlových Varech se uskutečnilo společné jednání představitelů kraje s klíčovými aktéry v oblasti zemědělství, mezi nimiž nechyběli zástupci agrární komory, regionálních zaměstnavatelů i středního školství. U kulatého stolu diskutovali o navrácení prestiže tomuto tradičnímu a často opomíjenému odvětví a o výchově mladé generace zemědělců.

dezinfekce

Velkým problémem je, že dnes je zemědělství z pohledu veřejnosti vnímáno spíše negativně, a to ve světle různých mediálních kauz. Mnozí v něm navíc stále vidí relativně nižší perspektivu uplatnění a práce v tomto sektoru je pro ně neatraktivní. O studium na středních školách, které vyučují zemědělské obory, pak žáci nejeví zájem, a když už se nějací přihlásí, tak po ukončení studia velice často odcházejí pracovat mimo vystudovaný obor. Přitom poptávka ze strany zaměstnavatelů je velká. Podle informací, které na jednání zazněly, nám bude v regionu v příštím roce chybět minimálně 10 zemědělských ekonomů, 38 ošetřovatelů zvířat, 23 zootechniků, 22 traktoristů a 15 zemědělských dělníků.

„Jsem velice rád, že se podařilo uspořádat společné jednání, během kterého jsme otevřeli řadu problematických témat. Vnímáme, že zemědělství, bylo v našem regionu upozaděno a potřebujeme, aby mu opět byla věnována patřičná pozornost. I z tohoto důvodu jsme agrární komoře navrhli, aby se její zástupce stal součástí týmu, který bude připravovat plán rozvoje Karlovarského kraje na příštích sedm let. Kromě toho se chceme soustředit na rozvoj zemědělského školství a jeho větší propagaci. Současné zemědělství je moderní a atraktivní obor, kde se kromě odborných znalostí používá a uplatňuje nejmodernější technika včetně elektronicky řízených strojů a přístrojů. V této souvislosti se zaměříme i na výchovné a kariérní poradce, pro které bychom chtěli uspořádat exkurze do vybraných zemědělských podniků v regionu a ukázat jim, že zemědělství má jednoznačně velkou perspektivu,“ upřesnil radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Bradáč.

Karlovarský kraj vyučuje zemědělské obory na dvou středních školách, a sice na Integrované střední škole Cheb, kde praktická výuka probíhá na nově vybaveném školním statku, a na Střední lesnické škole Žlutice. Nejenom středoškolští, ale i vysokoškolští studenti mohou navíc od kraje získat stipendia, která se pohybují v řádu několika tisíců korun. Cílená je i podpora environmetálního vzdělávání, kdy se kraj snaží u dětí vzbudit zájem o přírodu. Během setkání s klíčovými aktéry v oblasti zemědělství se mimo jiné diskutovalo i o zavedení duálního vzdělávání a o možnosti uzavírání smluv o spolupráci zaměstnavatelů se školami a žáky. Díky ní by zaměstnavatelé měli jistotu, že k nim mladý člověk po absolvování studia nastoupí. Zároveň vzešel i požadavek na zapracování připomínek agrární komory k aktuálně probíhající revizi rámcových vzdělávacích programů tak, aby reagovaly na požadavky z praxe. Zvažována je i možnost otevření nového tříletého učebního oboru farmář, který v současnosti není v regionu vyučován, či zřízení nástavbového studia.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy