Kraj chce opravovat silnice levněji

O polovinu levněji umí Karlovarský kraj nechat opravit své silnice, než když na jejich opravy přispívá stát. Vyplývá to z analýzy, kterou má k dispozici hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

dezinfekce

S dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury jsou opravy dražší především proto, že kraje musí splnit řadu přísných podmínek.

„My si velmi vážíme toho, že kraje v letošním roce obdržely prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury 4 miliardy korun na opravy silnic II. a III. tříd. V rámci udělování dotací má ale fond daleko přísnější pravidla, co se týče projektové dokumentace, provedení diagnostiky stavu silnic i rozsahu prací. Pokud opravujeme silnice sami, tak nás metr čtvereční stojí 506 korun. V případě, že je opravujeme s dotací, tak metr čtvereční přijde na 1100 korun. Proto povedu jednání jak na Asociaci krajů se svými kolegy hejtmany, tak s ministrem dopravy, aby v budoucnosti tyto finanční prostředky šly přímo do krajských rozpočtů a samozřejmě by byly určené výhradně na opravy silnic II. a III. tříd. Kdybychom peníze takto dostali napřímo, opravili bychom daleko více úseků silnic,“ uvedla hejtmanka.

Karlovarský kraj letos dostal ze SFDI na opravy krajských silnic 145 milionů korun. Obdobnou částku vydal také ze svého rozpočtu.

„Ať už občan bydlí ve městě, nebo v malé obci, má tam vést kvalitní a řádně opravená komunikace,“ uzavřela Jana Mračková Vildumetzová.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy