Karlovy Vary: Začíná tradiční jarní tah žab

V Karlových Varech začíná každoroční rituál na ochranu žab. Jeho cílem je zajistit obojživelníkům bezpečnou cestu za rozmnožováním. Společně s pracovníky odboru životního prostředí karlovarského magistrátu se do akce zapojují pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a dobrovolní ochránci přírody. Zaměří se na ranní a večerní ruční sběr žab v blízkosti komunikace u jezírka Malé Versailles, které je jejich tradičním cílem.

dezinfekce

S příchodem jarních měsíců se žáby vydávají na svůj tradiční tah. Své putování podnikají z důvodu rozmnožování, protože to může proběhnout pouze ve vodním prostředí.  V cestě jim stojí řada překážek, přičemž jednou z nejvíce nebezpečných je jízdní komunikace. Proto se na nejvíce problémových místech každoročně s příchodem jara spouští akce na ochranu žab.

V Karlových Varech se jedná o lokalitu u jezírka Malé Versailles. Místní komunikace byla v minulosti při jarním tahu žab v nočních hodinách uzavírána a žáby byly v ranních a večerních hodinách sbírány. V posledních letech dochází v lokalitě ke zřetelnému úbytku migrujících žab, proto se komunikace neuzavírá a ranní a večerní sběr je prováděn ochránci přírody za provozu.



Zdroj: Helena Kyselá, tisková mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 01.04.2019 10:00




0 +
 

Hlavní zprávy