Karlovy Vary: Výstavba nové lávky startuje (TV Západ)

Nová budova horního nádraží v Karlových Varech se s koncem března předává do užívání. S kamerou jsme zachytili poslední přípravy a zjišťovali, jak bude pokračovat projekt nové železniční lávky. Ta byla vybrána v soutěži Stavby Karlovarského kraje 2016 jako za nejlepší projekt v hodnocení odborné poroty.

dezinfekce

„My v návaznosti na to 31.3. předáváme staveniště firmě Bögl a Krýzl a firmě Baustav. To je sdružení, které nám má vystavit lávku přes horní nádraží. Nejdříve se musí vybudovat nová lávka. Na základě toho zprovoznit novou lávku. Pak teprve dojde ke stržení staré lávky. Tak, aby to navazovalo na výstavbu a provoz na Růžový vrch a okolo terminálu,“ popsal další vývoj náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Instalace lávky bude probíhat během provozu železniční tratě. 

„Lávka se skládá ze tří kusů. Tyto se dovezou a na místě se svaří. V nočních hodinách se dá na připravené pilíře. Na těchto se bude dál dodělávat. Díky výpravní budově, kde je sdružení nějakých půl roku ve skluzu, město nemohlo investici dělat zavčasu. Byl domluven časový harmonogram výstavby. Proto se to všechno posouvá. Nastává den D, kdy se lávka bude budovat,“ vysvětlil náměstek.

Nová lávku vyjde investora, kterým je město Karlovy Vary, na 25 milionů korun. Dříve zvažované odstranění litinových sloupů na peróně a využití pro zastávky MHD před nádražím se nekoná.

„Litinové přístřešky jsme neměli nejdříve přislíbené. SŽDC si to nechali sami. Dají to na první kolej, kde to bude v režimu stávajícím. Opraví to. Zrekonstruují to. My už je nebudeme používat přednádražní prostor. Proto vymýšlíme s architekty objekt, který by nahradil tu stávající litinovou. A bylo to v tom moderním stylu před tím nádražním prostorem,“ dodal Bruštík.

Lávka bude mít rozpětí oblouku 80 metrů, v kolejišti nebudou žádné pilíře a přístupná bude díky výtahu i vozíčkářům. Konstrukce lávky nad kolejištěm o hmotnosti cca 85 t se osadí najednou jedním z největších mobilních příhradových jeřábů v ČR.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy