Karlovy Vary: Výstava nevidomé sochařky ukazuje krásu ženského světa

V Galerii umění Karlovy Vary probíhá do soboty 15. července výstava Marianny Machalové Jánošíkové. Nevidomá sochařka se ve své tvorbě zaobírá typicky ženským světem, jeho krásou, tíhou, radostí i smyslností. Plastiky a reliéfy ze šamotové hlíny či bronzu jsou niternou výpovědí vycházející z prožívané skutečnosti.

dezinfekce

Díla sochařky hovoří srozumitelnou výtvarnou řečí a jsou přístupná široké návštěvnické veřejnosti. Autorka zve diváky k intimnímu dialogu, ve kterém odkrývá své vzpomínky na minulost, sděluje radost z obyčejné přítomnosti a prozrazuje budoucnost plnou splněných přání. Volné tvorbě se věnuje více než patnáct let a její sochařské výtvory svědčí o radosti z dotyku se zemí, vodou, květy, listy, kmeny stromů, ale i tvářemi a rukama lidí.

Mariana Machalová Janošíková je nevidomá od svých dvaceti let. Už pětadvacet let pracuje s keramickou hlínou, uspořádala přes třicet rozličných výstav své volné tvorby. Její díla vlastní sběratelé i galerie. Vede kursy keramiky, hrnčířství a různé projekty podporující lidi s postižením. S manželem a šestiletou dcerou Eliškou, která společně se svojí matkou vytváří malé sochy v jejich ateliéru, žije ve Valašském Meziříčí.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy