Karlovy Vary: Ve městě řádil falešný kontrolor elektřiny

Další falešný kontrolor řádil v Karlových Varech. Dne 2. července v době od 9:30 do 10:00 hodin přišel dosud neznámý muž do místa trvalého bydliště 90leté ženy, kde pod smyšlenou legendou jí měl sdělit, že přišel zkontrolovat elektroměr a elektrospotřebiče v domě.

dezinfekce

Žena uvěřila a pozvala tak muže do jejího bytu. Muž předstíral kontrolu plynových kamen a poté ženě sdělil, že je nutné provést jejich výměnu a požadoval zálohu necelé dva tisíce korun s tím, že kamna jí poté vymění již bez dalšího doplatku. Žena mu tak z peněženky, kterou měla uschovanou, vydala zmíněnou zálohu. Muž chtěl ještě ukázat další místnosti a vzhledem k tomu, že žena byla o berlích a šla pomaleji, toho využil a odcizil jí uschovanou peněženku, ve které měla kolem 35 tisíc korun. Následně z domu odešel a až poté žena zjistila, že jí peněženka s finanční hotovostí chybí.

K popisu žena uvedla, že se jednalo o muže ve věku kolem 50 – 60 let, přibližně 170 cm vysoké štíhlé postavy, bílé pleti a měl kratší prořídlé šedé až bílé vlasy vzadu s pleškou a výrazné červené tváře. Na nose dioptrické brýle s tmavšími obroučky a mluvil česky. Na sobě měl modré džíny a šedočernou bundu z kůže nebo koženky. Dle popisu poškozené byl sestaven identikit pachatele.

Policie žádá veřejnost, aby v případě jakékoliv informace, která by vedla k dopadení pachatele, volali na linku 158 nebo se obrátili na nejbližší policejní služebnu.

Prevence:
Policie nabádá především starší lidi, aby nikoho cizího nevpouštěli do svých obydlí. Podvodníci využívají množství záminek, jak se dostat k seniorům do domácnosti. Velmi častými jsou nejrůznější legendy, kdy podvodníci vylákají od seniorů finanční částku. Mezi nejčastější legendy a záminky jak se dostat do bytu patří řemeslníci, podomní prodejci, montéři, revizoři elektřiny, vody a plynu (požadují vrácení přeplatku – nemají drobné), pracovníci úřadů a organizací, osoby v krizi, či osoby, které se vydávají za známé vnuka nebo vnučky. Co se týče falešných kontrolorů, tyto osoby by se měly na Vaší žádost prokázat příslušným průkazem a většinou o návštěvě kontrolora informuje společnost vždy předem. Nikdy těmto osobám neukazujte místo Vašich uschovaných finančních prostředků.

nprap. Bc. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy