Karlovy Vary: V sobotu se uskuteční finálový koncert Karlovarského hlasu

Karlovarský hlas je dnes již mezinárodní soutěží v sólovém zpěvu se zaměřením na neklasický zpěv od muzikálu přes jazz, rock, pop, folk až po další alternativní směry. Hlavním cílem a smyslem soutěže je rozvíjení zájmu o zpěv, vyhledávání talentů, jejich další odborné vedení a pomoc při uplatnění nejlepších účastníků v hudební praxi. Soutěž je určena pro mládež a dospělé od 15 do 30 let věku.

dezinfekce

Na finálovém koncertě, který je přístupný veřejnosti, se představí devět nejlepších zpěvaček a zpěváků vzešlých z prvního, výběrového kola. V minulých letech v soutěži Karlovarský hlas zvítězili dnes úspěšní zpěváci jako například Petra Brabencová, Linda Milotová či finalisté celostátní soutěže Česko hledá SuperStar Bára Zemanová a Zbyněk Drda.

„Účast v této soutěži je drahocennou zkušeností a pomyslným odrazovým můstkem pro další kariéru nejen vítězů, ale i všech zúčastněných. Soutěž se v průběhu let postupně vyvíjela a vylepšovala až do dnešní podoby. Od roku 2005 doprovází finalisty při druhé písni - každý zpívá dvě písně – živá kapela, kterou je Karlovarský Repre Band,“ říká ředitelka soutěže Helena Plitzová.

Výkony finalistů hodnotí porota, jíž předsedá zpěvák Zbyněk Drda, dalšími členy jsou zpěvák Dušan Marko a zpěvačka a herečka Radka Pavlovčinová, kteří v rámci finálového koncertu vystoupí i jako hosté. Členkami poroty jsou dále zpěvačky Beego Shea a Karolína Svobodová. 

Finálový koncert zahájí vystoupením loňská vítězka soutěže Kristina Kůtková.

„Od roku 2017 si účastníci výběrového kola odnášejí profesionální videonahrávku svého vystoupení, která jim poskytuje zpětnou vazbu a mohou nadále využít k sebeprezentaci. Posilujeme tím tak myšlenku celé soutěže, podporovat mladé začínající zpěváky v jejich rozvoji,“ upozorňuje Martin Plitz z pořádající agentury Hlas.

Historie soutěže Karlovarský hlas sahá až do roku 1962, kdy byl pod názvem „Soutěž zpěváků tanečních písní” vyhlášen nultý ročník. Soutěž se stala v karlovarském regionu tradicí a pod různým pojmenováním se konala až do roku 1989. Po třináctileté odmlce soutěž pod novým názvem Karlovarský hlas znovu na kulturní scénu přivedlo Pedagogické centrum Karlovy Vary ve spolupráci s Obecně prospěšnou společností Forte při karlovarské ZŠ a ZUŠ Šmeralova. Soutěž finančně podporují Karlovarský kraj, Město Karlovy Vary a další sponzoři.

Letošní finalisté:
Tereza Jurníková – 18 let, Domažlice, Gymnázium Jindřicha Šimona Baara v Domažlicích
Veronika Karešová – 17 let, Děpoltovice, Obchodní akademie v Karlových Varech
David Pejčoch – 15 let, Čakovice u Týnce nad Sázavou, ZŠ Týnec nad Sázavou
Magdaléna Hušková – 18 let, Plzeň, Církevní gymnázium v Plzni
Kateřina Lebedová – 17 let, Opava, Pražská konzervatoř
Anna Broučková – 18 let, Praha, Střední průmyslová škola sdělovací techniky Panská v Praze 
Erika Shllaku – 16 let, Praha, Gymnázium Ústavní Praha
Linda Vostrá - 19 let, Cheb, Střední pedagogická škola v Karlových Varech
Jan Kopecký – 15 let, Hradec Králové, Gymnázium Boženy Němcové

Karlovarský Repre Band je jazzový oktet, který od roku 2007 vede saxofonista Milan Krajíc. KRB se orientuje na vzdělávací činnost, koncertování pro veřejnost, doprovod celostátní soutěže Karlovarský hlas, spolupráci s význačnými jazzmany a zpěváky. Spolupracuje rovněž s Karlovarským symfonickým orchestrem.

Milan Krajíc - leader, saxofon, Horst Pilz – saxofon, Jan Prokop – trubka, Jan Vacula – pozoun, Michal Vejskal– piano, Pavel Horych – kytara, Bedřich Pacelt - basová kytara, Milan Krajíc jr. - bicí, Petra Brabencová - zpěv, sbory, Lucie Víšková – sbory.


Zdroj: Lev Havlíček

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy