Karlovy Vary: Starší žena vpustila do bytu falešné kontrolory z plynáren

Ve čtvrtek dne 24. srpna 2017 krátce po 14:00 hodině přišli v Karlových Varech do bytu 77leté ženy dva muži, kteří se prokázali průkazkou s tím, že jsou z plynařské firmy a chtějí zkontrolovat plynoměr a smlouvy.

dezinfekce

Žena je vpustila do bytu, kde je posadila do kuchyně a šla do vedlejší místnosti pro dané dokumenty. Muži mezitím našli na kuchyňské lince peněženku, ze které odcizili finanční hotovost 1400 korun. Poté si pročetli přinesené smlouvy, řekli, že je vše v pořádku a z bytu odešli. Následně žena zjistila, že jí byla odcizena finanční hotovost.

Dle výpovědi poškozené se jednalo o dva muže bílé pleti. První byl přibližně 180 cm vysoké štíhlé postavy, měl krátké cca 2 cm špinavé blond vlasy a byl hladce oholen. Na sobě měl béžovou košili, světlé nejspíš šedé rovné kalhoty zřejmě společenské a šedé plátěné boty. Druhý z mužů byl přibližně 185 cm vysoké štíhlé postavy, měl hnědé krátké vlasy a byl hladce oholen. Na sobě měl tmavou nejspíš koženkovou bundu, modré džíny a plátěné boty šedé barvy. Oba muži hovořili plynule česky bez přízvuku.

V případě jakýchkoliv informací k těmto mužům, nebo v případě, že by se Vám stal obdobný případ, volejte na linku 158 nebo se obraťte na nejbližší policejní služebnu.

Prevence:
V současné době se stále častěji vyskytují případy, kdy pod různou záminkou se nám někdo snaží vnutit do bytu či domu. Zejména starší lidé jsou důvěřiví a naprosto cizí osobu pustí k sobě domů. Proto jsou také nejčastějším terčem snah různých nepoctivců. Podomní prodejci se snaží pod jakoukoli záminkou dostat do obydlí oběti a vzít prakticky cokoli, co se dá zpeněžit.

Jak se bránit nepoctivcům, kteří přicházejí pod záminkou výměny či kontroly spotřebičů - vodoměrů, elektroměrů, plynoměrů apod.?

Vždy, než oprávněný podnik pošle své zaměstnance, oznámí to na vývěsce v domě či zprávou ve schránce. Zpravidla je na oznámení den kontroly nebo odečtu a časové rozmezí. Tím máte možnost se připravit. Můžete například požádat rodinného příslušníka nebo souseda, aby s vámi počkal a zůstal během návštěvy. Pokud přijde pracovník jindy, než bylo nahlášeno, můžete si jeho jméno telefonicky ověřit přímo v podniku a teprve pak ho pustit do bytu.
 
Ve všech těchto případech platí neotvírat dveře nikomu cizímu, nepouštět nikoho cizího do bytu. Neotvírat nejen dveře od bytu ale ani domovní dveře, zejména ty v panelácích, na tzv. bzučák. Pokud osobu neznám, tak jí neotvírám! Nejlepší ochranou je prostě opatrnost.

Zjistíte-li dodatečně, přes všechna opatření, že jste byli okradeni:
• Ohlaste to ihned policii na linku 158. Každá ztracená minuta dopadení pachatele ztěžuje.
• Hlásíte-li nepříjemnou událost policii, snažte se zachovat klid. Měli byste sdělit své jméno, příjmení, přesnou adresu, telefonní číslo a stručně a jasně popsat událost.
• Osoby, které se nepravostí dopustily, popište co nejpodrobněji. Všímejte si fyzických zvláštností, jizev, tetování, způsobů řeči, chůze, neobvyklého chování a samozřejmě i oblečení.

nprap. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy