Karlovy Vary: Sklárna Moser je opět tvůrcem Křišťálových glóbů pro MFF

Výroba cen pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je po osmnácté svěřena do rukou zručných mistrů sklárny Moser. Křišťálové glóby si začátkem července odvezou filmové hvězdy 53. ročníku festivalu, mezi které letos bude patřit také oscarový režisér Barry Levinson.

dezinfekce

Počet Křišťálových glóbů zůstává tajemstvím až do slavnostního vyhlášení vítězů. Kopie hlavní festivalové ceny je vystavena ve sklářském muzeu v areálu sklárny Moser v Karlových Varech-Dvorech.

Výroba křišťálových cen pro karlovarský filmový festival je již po osmnácté svěřena mistrům sklářům proslulé sklárny Moser. Filmová cena se již od počátku festivalu nazývala Křišťálový glóbus, její vzhled se ale často měnil. Nynější podobu má od roku 2001. Múzu zvedající křišťálovou kouli navrhl fotograf Tono Stano, kterému stála modelem Ema Čermáková, druhá vice Miss ČR 2001. 

Umění českých sklářů vzdávají hold i slavné filmové hvězdy.

Sochy dívky jsou vyráběny ve zlaté a stříbrné variantě v sochařském ateliéru Miloše Vacka. Druhá část ceny, křišťálová koule, se vyrábí v Moseru. Její výroba začíná ve sklářské huti, letos v dílně mistra skláře Jana Chalupky. 

„Křišťálovou kouli mistři skláři foukají z ekologického bezolovnatého křišťálu a zkušené ruce kuličů ji ručně brousí a leští do vysokého lesku,“ popisuje majitelka sklárny Moser Kateřina Zapletalová. 

Pro skláře je na celém procesu nejtěžší odhadnout množství skloviny, kterou je třeba nabrat a následně vytvarovat pomocí dřevěné formy.

„Aby koule opravdu křišťálově zářila, musím nabrat maximálně čistou sklovinu. Z 10 koulí se povede 5 kousků, někdy dva, podle toho, jaká je sklovina,“ vysvětluje náročnou výrobu slavné ceny mistr sklář Jan Chalupka.  

Pokud je křišťálová koule v pořádku, putuje do rukou mistra brusiče, pana Jaroslava Greguše, který ji brousí do ideálního tvaru na brusných kotoučích a následně ji ručně leští. Konečnou fází výroby je kompletace ceny, tedy přilepení glóbu k bronzové soše, pomocí lepidla tvrzeného UV zářením. Právě kvalita moserovského křišťálu, zručnost a preciznost ruční práce jsou pro provedení cen rozhodující.  Křišťálové glóby si z Karlových Varů odvezou začátkem července filmové hvězdy 53. ročníku mezinárodního filmového festivalu. Letos se k držitelům Křišťálového glóbu přidá také oscarový režisér Barry Levinson. 

Zajímavosti o Křišťálových glóbech:
Křišťálový glóbus měří 42 cm a váží 5 kg.
Křišťálová koule s průměrem 11,5 cm váží 1,8 kg.
Křišťálová cena hraje hlavní roli ve festivalových znělkách, které jsou pouštěny před každým snímkem. Ve znělkách tradičně hrají držitelé za mimořádný umělecký přínos (např. D. DeVito, J. Law, J. Menzel, M. Forman, V. Chytilová, J. Malkowich).


Zdroj: Zuzana Plecitá


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy