Karlovy Vary: Senioři se učili, jak trénovat paměť

V rámci projektu Senior Pas 2019 se v aule Střední pedagogické školy, gymnázia a VOŠ Karlovy Vary konal v průběhu října a listopadu kurz tréninku paměti pro seniory pod vedením akreditovaného trenéra Aleše Procházky. Účastníci měli jedinečnou příležitost dozvědět se více o tom, jak funguje paměť a jak si ji zlepšovat.

dezinfekce

Kurz se skládal z deseti navazujících přednášek v rozsahu jedné hodiny, při kterých se senioři mimo jiné seznámili s moderními poznatky vědy z oblasti zdraví, zpomalení stárnutí mozku, či se dozvěděli, jaké jsou možnosti prevence Alzheimerovy nemoci a jak se udržet co nejdéle v dobré psychické a mentální kondici. Účastníci si rovněž vyzkoušeli mnemotechniky pro lepší zapamatování. Ty byly zaměřeny na zapamatování si běžných věcí, jako je nákup, telefonní číslo, PIN, jména a obličeje, nebo například cizí slovíčka. Díky uvolněné a přátelské atmosféře kurzu byli účastníci až překvapeni, kolik si toho jsou schopni zapamatovat. Kupříkladu v rámci technik na čísla to bylo až osmdesát čísel Pí nebo s využitím paměťových cest třicet až padesát různých věcí.

Akce se uskutečnila pod záštitou hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové a byla spolufinancována ze státního rozpočtu České republiky. Někteří účastníci kurzu z řad seniorů se také zařadili do výzkumného projektu Národního ústavu duševního zdraví, jehož cílem je zjistit efektivitu trénování paměti. Výzkum je veden ve spolupráci s Českou společností pro trénování paměti.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy