Karlovy Vary: Regionální dobroty byly oceněny (TV Západ)

Letošní loučení s prázdninami v areálu Krajského úřadu v sobotu 2. září začalo prudkým deštěm, který zahnal malé mažoretky během jejich představení do stanu pro účinkující. Když se počasí umoudřilo, program pokračoval a nabídl postupně přicházejícím účastníkům řadu atrakcí.

dezinfekce

Kromě nafukovacích skákadel i soutěže o zajímavé ceny. Děti si mohly vyzkoušet pracovat s keramickou hlínou, zajezdit s malým kuka vozem, dozvěděly se spolu s rodiči detaily o třídění odpadků nebo si prohlédly dravé ptáky. Hlavním bodem několikahodinového program bylo vyhlášení výsledků soutěže Regionální dobrota. Ze zájmu o účast v prvním ročníku měli pořadatelé – Karlovarský kraj a Střední zemědělská škola Dalovice - dobrý pocit.

„Protože se v letošním prvním ročníku přihlásilo 82 výrobků, které byly vyrobeny na území Karlovarského kraje z tuzemských surovin a především malými a středními firmami,“ vysvětlila hejtmanka kraje Jana Vildumetzová.

Ty smějí zaměstnávat maximálně 250 lidí. Vyhlašovala se první tři místa v celkem pěti kategoriích. V masných výrobcích porota ocenila Vepřové maso ve vlastní šťávě Josefa Pelanta z firmy Doupovské uzeniny. Mezi mléčnými produkty zvítězilo BIO Děpoltovické máslo z Farmy Jiřího Kubernáta. V kategorii Pekařské a cukrářské výrobky chutnaly nejvíce Vřídelní kapky z Karlovarské pekárny. Velkou pozornost a vítězství mezi Alkoholickými a nealkoholickými nápoji si vysloužila nealko Chmelonáda z Kynšperského pivovaru. V kategorii Ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě byl vybrán Olej ze semene ostropestřce mariánského od firmy Bohemia olej. Zvláštní cenu si odneslo Rybářství Mariánské lázně za svou Kolekci uzených ryb. Mimořádnou úroveň nejen vítězných produktů potvrdili i další z porotců a účastníků soutěže. 

„Karlovarský kraj je malinký, jak jsem zmínil, ale i komise z Prahy říká, že máme vynikající výrobky. Tady v podstatě neexistuje žádný slabší výrobek. Takže já jsem spokojený. Jsem rád, že ti výrobci přišli i na naši regionální soutěž, a že pochopili, že co je doma, to se počítá. Sortiment byl opravdu reprezentativní,“ uvedl Zdeněk Perlinger z pořádající Střední zemědělské školy v Dalovicích.

Některé z výrobků ani v jiných krajích vyrábět nelze. 

„Třeba chleby z Karlovarské pekárny, které jsou zadělávány karlovarskou Vřídelní vodou, asi nikde jinde neseženeme,“ nabídl příklad Perlinger.

Ocenění výrobci dostali certifikát, který je opravňuje používat značku Dobrota Karlovarského kraje. A to na neomezeně dlouhou dobu. Podmínkou ovšem je, že se nesmí výrazně změnit charakter vítězného výrobku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy