Karlovy Vary: Posudek potvrdil havarijní stav keramky (TV Západ)

Podrobný posudek na, v současné době uzavřenou, budovu Střední uměleckoprůmyslové školy Karlovy Vary obdržel vlastník, tedy Karlovarský kraj. Bude sloužit jako podklad v dalším rozhodování o osudu této stavby. A potvrdil havarijní stav.

dezinfekce

„Ten materiál byl zadán na základě požadavku mj. Památkového ústavu a Ministerstva kultury, které nám zpracovává posudek k případnému odnětí památkové ochrany, protože původní posudek byl podle jejich názoru nedostatečný. Takže jsme u Kloknerova ústavu objednali posudek kompletní, který hodnotil celou budovu – veškeré konstrukce, které se tam nacházejí. Bohužel posudek potvrdil víceméně závěry prvního v tom smyslu, že stropy jsou v tak vážném stavu, že nemohou v budově zůstat a navíc, že jejich výměna je dost náročná, pofidérní a neskutečně drahá,“ vysvětlil radní Karlovarského kraje Jaroslav Bradáč.

Zpevnění stropů není podle znalců možné a výměna by byla náročná.

„Problém je v tom, že to jsou betonové stropy, je to ocelovo-betonová konstrukce, takže se laicky řečeno „nedají vyndat oknem.“ Stropy se musí postupně rozbít a vytahat zřejmě střechou. Tzn., že i střecha budovy musí pryč. Navíc stávající okna, která tam jsou, jsou v dezolátním stavu. Teoreticky by se měla měnit také. Ale hlavně, když se stropy vyndají, musí se zabezpečit stěny, aby se nesvalily na stavebníky. Takže to jsou další obrovské náklady, které se k tomu musí připočíst. V podstatě z budovy nezůstane možná ani 20 procent původní podstaty. Takže památková ochrana v tomto smyslu asi nebude úplně to pravé ořechové,“ myslí si Bradáč.

Kraj musí počkat, až Ministerstvo kultury dokončí proces posouzení, zda bude budova nadále památkově chráněná nebo dojde k sejmutí ochrany. Poté se bude rozhodovat o některé z variant řešení palčivé situace.

„Může to být to, že skutečně někdo řekne, že na to dá peníze. Pak je to v řádech stovek milionů korun s tím, že tedy zachováme vnější plášť, aby se zachoval alespoň vnější vzhled budovy. To musí někdo zaplatit. Znamenalo by to nákladnou a dlouhou rekonstrukci budovy. Druhá možnost je, že v podstatě se na místě této budovy v podobném duchu postaví budova nová. Další možnost je, že se postaví úplně nová škola někde jinde a tu budovu opustíme,“ vyjmenoval radní.

Po rozhodnutí Ministerstva kultury začne Karlovarský kraj podnikat další kroky. Škola zatím funguje v provizorních podmínkách v novější přístavbě. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy