Karlovy Vary: Policie připomínala Pomněnkový den

Den 25. května 2018 patří všem obětem, kterým jejich potomci beze stopy zmizeli a do současné doby o nich neví žádné informace. Bohužel malá část veřejnosti má o existenci tohoto dne povědomí. Policie České republiky by ráda všem lidem připomněla co „Pomněnkový den“ znamená.

dezinfekce

Z tohoto důvodu proběhla akce 25. května v odpoledních hodinách v jednom z obchodních středisek v Karlových Varech. Policisté z Oddělení tisku a prevence spolu s kriminalisty zabývající se problematikou pátrání přiblížili návštěvníkům problematiku pohřešovaných dětí. Jelikož je tato problematika jedním ze zásadních témat policejní práce, oslovili policisté veřejnost a pokusili se jim tento den připomenout. Návštěvníkům řekli mimo jiné i několik preventivních rad. Odpovídali lidem na jejich otázky týkající se tohoto tématu. Řekli jim, co dělat v případě, že by někoho ze svých blízkých pohřešovali a jakým způsobem by se mohli na základě výzvy Policie ČR zapojit do pátrání. Apelovali zejména na rodiče, jak nejlépe poučit své děti, aby se nestaly například obětí trestného činu. 

V rámci této akce policisté na místě návštěvníkům rozdávali preventivně propagační předměty související s tématem pohřešovaných dětí.

O konání této akci jsme vás informovali zde.

Ve spolupráci s ředitelem krajské knihovny Mgr. Emlerem budou tento den připomínat obaly na knihu, na kterých je několik základních doporučení pro případ, že by se rodičům ztratilo malé dítě.

Obaly budou k dispozici v krajské knihovně a jejich pobočkách, budou také na pobočkách městských knihoven.

Co se týká pátrání po osobách, pak jsou rozlišovány dva případy, kdy jde o osobu pohřešovanou a osoby hledané.

Pohřešovanou osobu je člověk, kterého postrádá rodina - jeho nejbližší, je to ten, který se nevrátil domů, do svého bydliště, do dětského domova, ten, který zabloudil.

Hledanou osobu je člověk, který má již co dočinění s právem a orgány činné v trestním řízení (policie, státní zástupci nebo soud) ho hledají z nějakého důvodu – mohou to být chovanci výchovných ústavů, odsouzení, kteří nenastoupili do výkonu trestu, neplatiči výživného, osoby, které se vyhýbají právu.

Důvody, proč?
U hledaných osob jsou to ty, které jsou uvedeny shora. Jsou to případy, kdy orgány činné v trestním řízení je hledají, protože se dotyčné osoby vyhýbají jakýmkoli právním úkonům.

U pohřešovaných osob jsou důvody různé – dluhy, věřitelé, láska, mnohdy děti nechtějí plnit své povinnosti, v rozvedených rodinách může jít o nejednotnou výchovu a děti utíkají k těm, kteří po nich tzv. nic nechtějí, děti chtějí být na tzv. volné noze, chroničtí útěkáři. Hodně dětí zapomene říct rodičům, kam jdou, kde se budou pohybovat nebo se nevrátí včas domů a jsou většinou u kamarádů, známých, zapomenou se na hřišti a podobně.

Jak postupovat, když někoho postrádáme a nevíme, kde je?
Nejprve, než půjdete na policii, je nutné,
• vyhodnotit situaci, je rozdíl, zda jde o dítě, dospělou osobu, osobu nemocnou, duševně dezorientovanou, ohroženou na životě, apod.,
• není ostuda, že je vyhlášeno pátrání v médiích, mnohdy právě díky jim se pohřešovaný člověk nalezne, také veřejnost často pomůže.

U dětí a mladistvých je na prvním místě nutné:
• obvolat známé, kamarády, příbuzné, možná místa, kde by dotyčné dítě či mladistvý mohl být,
• důkladně prohledat byt, dům, okolí, zahradu, sklepy, půdy,
• podívat se, zda doma nezmizely doklady, oblečení, peníze, spacák, mobilní telefon, věci osobní potřeby, které by mohl mít pohřešovaný u sebe.

Pokud již jdete na Policii ČR nahlásit pohřešovaného, nezapomeňte:
- doklady,
- aktuální fotografii,
- pokuste si vybavit podrobný popis osoby,
- oblečení, ve kterém by pohřešovaný mohl být,
- nezapomeňte uvést jeho zdravotní stav, psychický, případně informaci, která je důležitá pro pátrání.

nprap. Bc. Soňa Hergezelová
por. PhDr. Papežová Zdeňka

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy