Karlovy Vary: Oprava Stezky Jeana de Carro vyjde na dva miliony

Správa lázeňských parků dokončila první etapu oprav zábradlí unikátní Stezky Jeana de Carro. Zábradlí na celé stezce, částečně dožilé a z velké části zničené vandaly, bude opraveno do začátku lázeňské sezóny. Oprava první etapy stála zhruba 300 tisíc korun, celkové náklady budou kolem dvou milionů.

dezinfekce

Stezka Jeana de Carro je vyhlídková stezka vedoucí mezi zahradami nad zadními trakty domů v ulici Vřídelní. Nabízí neobvyklé pohledy na centrum a Zámecký vrch i zajímavá zákoutí. Vstupy na stezku jsou ze Sadů Jeana de Carro na Vyhlídce, z Kolmé ulice u hotelu Jean de Carro nebo domovním průchodem v Ondřejské ulici.

Jean de Carro (*1770 - †1857) byl významným lékařem 19. století. Narodil se v Ženevě, vystudoval na univerzitě v Edinburghu, proslulost získal jako průkopník očkování kravskými neštovicemi proti smrtelným neštovicím černým v zemích kontinentální Evropy, orientu a dokázal vakcínu dopravit i do Indie, čímž zachránil miliony životů. Císař Fratišek I. jej za to povýšil do rytířského stavu. Poslední část svého plodného života prožil v Karlových Varech, kde mimo jiné napsal mezinárodního průvodce po lázeňském městě Carlsbad et ses eaux minérales (Karlovy Vary a jejich minerální vody, 1827) a pojednání o karlovarské léčbě Vingt-huit ans d'observation et d'expériences a Carlsbad (Osmadvacet let pozorování a zkušeností z Karlových Varů, 1853). V letech 1831-1856 vydával proslulou vlastivědně-encyklopedickou ročenku Almanach de Carlsbad. Jeho náhrobek je dodnes na Ondřejském hřbitově. 


Zdroj: Magistrát města Karlovy Vary,

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy