Karlovy Vary: Obchodní akademie slaví 80. výročí

V těchto dnech si škola připomíná významné jubileum 80 let od svého založení. Výuku zahájila již v roce 1937 jako československá obchodní akademie Ústřední matice školské v Karlových Varech.

dezinfekce

U příležitosti oslav škola 13. října 2017 pořádá Den otevřených dveří od 9 do 13 hodin a Absolventský ples v Grandhotelu Ambassador od 20 hodin.

V prvních poválečných týdnech se škola ze Šmeralovy ulice v Rybářích přestěhovala do stávající budovy, která do té doby patřila německé obchodní akademii. Roku 1949 byla přejmenována na „vyšší hospodářskou školu“ a od té doby se její název změnil ještě mnohokrát, aby se z ní nakonec stala škola s nejdelším názvem v celé republice – Obchodní akademie, vyšší odborná škola cestovního ruchu a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Karlovy Vary, příspěvková organizace. V průběhu své existence začala své pole působnosti rozšiřovat i do dalších, nejen ekonomických oborů. Výuka cestovního ruchu byla zahájena již v roce 1958 a tehdy se jednalo o první a jediný obor tohoto druhu v celém Československu. Se specializací na cizí jazyky začala škola v roce 1964, kdy se její součástí stala státní jazyková škola.

„Za uplynulá desetiletí prošla škola výraznou proměnou. Měnila se historie, střídali se ředitelé, kantoři i studenti, měnila se podoba budovy a její vybavení. Zásadní změny československé, respektive české společnosti se promítly i do samotného vyučování. Bylo třeba reagovat na měnící se legislativu a přizpůsobovat výuku aktuálním požadavkům doby. Myslím si, že se vyučujícím podařilo v každé době tento nelehký úkol zvládnout na jedničku a škola tak po celou dobu své existence patřila mezi nejvýznamnější střední školy v celém regionu,“ uvedl ředitel Obchodní akademie Pavel Bartoš.

Od počátku nového milénia pokračovalo hledání cest, které škole měly zajistit prosperitu i v následujících desetiletích. Vznikaly nové vzdělávací plány, výuka jak odborných předmětů, tak cizích jazyků začala reagovat na nově vzniklé potřeby zaměstnavatelů nejen Karlovarského kraje. Získané teoretické poznatky mají zdejší studenti možnost dále rozvíjet formou praxí a stáží jak na českém pracovním trhu, tak i v zahraničí. Škola se tak definitivně stala jedinečnou v oborové struktuře vzdělávací soustavy našeho kraje a svým významem přesahuje i celý západočeský region.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy