Karlovy Vary: Nejlepší web má Velká Hleďsebe a Ostrov (TV Západ)

Jubilejní dvacátý ročník soutěže Zlatý erb zná výsledky krajského karlovarského kola. Porota vybírala z více než dvou desítek přihlášených webových stránek a výsledky byly vyhlášeny ve středu 14. března na úřadě Karlovarského kraje.

dezinfekce

„Karlovarský kraj se v minulosti do soutěže nezapojoval. V letošním roce to bylo podruhé, co jsme se zapojili. Přihlásilo se 23 projektů. Jsou tři kategorie. První kategorií jsou nejlepší webové stránky obcí, druhou – nejlepší webové stránky měst a třetí kategorií je nejlepší elektronická služba. Vítězové nejlepších webových stránek jak měst, tak obcí, postupují do celostátního finále,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

„Poprvé se povedlo, že soutěž probíhá ve všech 14 krajích. Co se týká přepočtu soutěžících, kterých je zhruba dvojnásobek v Karlovarském kraji než loni, tak Karlovarský kraj v přepočtu obcí a počtu soutěžících obcí v kraji a soutěžících, v celostátním srovnání zvítězil. Obce jsou velmi rozdílné, ať už svojí velikostí, tím, zda jsou to turistické obce, průmyslové, jestli jsou dál od velkých měst nebo naopak, že jsou to velká města. Čili různorodost obcí, kterých je u nás přes šest tisíc v celé České republice, je obrovská. Každý si musí najít svoji cestu. Každá obec má nějaká svá specifika. A ty by se měly objevit na internetových stránkách,“ popsal ředitel soutěže Zlatý erb Tomáš Renčín.

Před samotným vyhlášením výsledků zazpívali žáci Základní umělecké školy Antonína Dvořáka Adéla Hanzlíková a Tomáš Kleňha.

Místní samosprávy soutěžily ve čtyřech kategoriích. V kategorii Smart City a nejlepší elektronická služba získaly ocenění Mariánské Lázně za elektronický newsletter o cestovním ruchu. Zároveň má město nejlepší web s turistickou prezentací. Newsletter ve formě magazínu rozesílají čtyřem stovkám odběratelů.

„Je určen především turistům Mariánských Lázní a občanům. Obsahuje jak informace o turistických zajímavostech, tak i o kulturním dění - co se děje v Mariánských Lázních. V neposlední řadě pak obsahuje informace a novinky z infocentra, aby se jak turisté, tak občané, dozvěděli něco o naší práci,“ vysvětlil pracovník Infocentra Mariánské Lázně Jakub Vohnout.

V kategorii nejlepší webové stránky obce ocenila porota na třetím místě Dolní Žandov. Druhé místo si vysloužily stránky obce Okrouhlá. Z loňské druhé pozice se web Velké Hleďsebi vyšplhal na první příčku.

Mezi městy se umístilo na třetí pozici město Cheb. Druhé nejlepší stránky mají nyní Karlovy Vary. Vítězem kategorie se staly stránky města Ostrova.

„Jsem spokojený. Mám z toho radost. Byla to kolektivní práce. Víme ale, kde ještě můžeme přidat. My jsme si hlavně projížděli stránky jiných měst, která jsou turisticky atraktivní - Salzburg, Berlín, apod. Šli jsme za hranice všedních dnů. Zaujaly mě stránky města Salzburg, to je moje „srdcovka.“ Vsadili jsme na to, aby stránky byly zajímavé hned na první vstup – první moment, i pro turistu a i pro člověka, který ve městě něco dělá. Proto na našich stránkách máme naše památky,“ popsal starosta Ostrova Josef Železný.

Zástupci oceněných samospráv obdrželi kromě pamětních listů i věcné ceny v podobě tabletů, monitorů a notebooků. 

„Jsem moc ráda, že se města i obce hlásí do soutěže. Naším úkolem je jim soutěží poděkovat za jejich skvělou práci. Že inovují své webové stránky, aby se v nich mohli občané lépe orientovat a aby tam našli, co potřebují. Myslím si, že je to velmi smysluplné už z toho důvodu, že elektronizace jde dnes velmi kupředu. Opravdu je nutné, abychom na trendy neustále nějakým způsobem reagovali. K tomu má pomoci i tato soutěž,“ poděkovala všem účastníkům hejtmanka.

Vítězové zároveň postupují do celorepublikového finále. Jeho výsledky budou vyhlášeny 9. dubna v Hradci Králové na renomované mezinárodní konferenci s názvem "Internet ve státní správě a samosprávě".


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy