Karlovy Vary: Město chce být bez kouře (TV Západ)

Město Karlovy Vary se chce stát prvním městem bez kouře v České republice. Připojilo se proto ke třístrannému memorandu s Asociací hotelů a restaurací a společností Philip Moriss a chce přesvědčit obyvatele a návštěvníky města, aby omezili kouření. Ve městě si podle společnosti IPSOS Instant Research čtvrtina obyvatel zapálí cigaretu každý den.

dezinfekce

„Město bez kouře, protože Karlovy Vary jsou lázeňské město, máme statut lázeňského místa, léčíme zde lidi a proto bychom měli dohlížet i na to, aby byli zdraví. A kouření škodí zdraví, tak proto město bez kouře. Rádi bychom se připojili k tomu, aby lidé dbali o své zdraví a starali se o něj. Dnes bychom rádi zkusili zaměřit město bez kouře na centrum. Více bychom chtěli dohlížet na to, aby se nekouřilo v parcích, na kolonádách, na Mlýnské kolonádě a dále k centru. Doufám, že se připojí zejména hotely a restaurace a tím podpoříme nejen vzdělávání, ale i osvětu k tomu, aby všichni chápali, že nahradit kouření cigaret přímo nějakou alternativou, je vhodnější,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.

„Ono to zní možná paradoxně, že tabáková společnost, jedna z největších podporuje projekt Karlovy Vary bez kouře, ale ono je to jen zdánlivě paradoxní, protože naše firma již před lety oznámila svoji vizi, budoucnosti bez dýmu. Co naše firma dělá? Vyvíjíme a vědecky testujeme výrobky, které mají být lepšími alternativy vůči kouření cigaret. Rádi bychom všechny dospělé kuřáky od cigaret odvedli,“ popsal zástupce tabákové společnosti Petr Šebek.

Na trhu dnes existuje již několik alternativ ke klasickým cigaretám. Například ta, při které se tabák nespaluje, ale jen zahřívá.

„Ten výrobek je podepřen masivní vědou, která trvala asi deset let, než se všechna data sesbírala, několik stupňů toxikologie až po klinický výzkum a behaviorální studie, které jsou s tím spojeny. Výsledkem studií je, že obsahuje o 95 % méně škodlivých látek v porovnání s kouřem z cigarety,“ prozradil Šebek.

Aktivita je zaměřena také na hotelové hosty. V prvních třech zařízeních brzy vzniknou místa pro kouření elektronických cigaret. Lidé si je budou moci také vyzkoušet. A získat bližší informace, jak zvládnout návyk.

„My budeme mít prostředky, materiály k tomu – vytištěné pro klienty. Ve všech jazycích bude proškolen personál. Samotní hoteliéři, jako ředitelé hotelů, manažerský personál napříč restaurací, budou mít možnost osvěty a připojit se k tomuto projektu. Rádi bychom, aby to klienti, hosté věděli dopředu. Takže každé zařízení, ať je to restaurace nebo hotel, to bude mít na svých sociálních sítích, webových stránkách, popř. to budou vědět i cestovní kanceláře, tour operátoři, kteří ty hotely prodávají. Samozřejmě klient, který přijede, tak už bude mít osvětu na recepci, kdy recepční bude proškolena, budou se jí moci zeptat, na jakékoliv otázky. U restauratéra to bude samozřejmě obsluha restaurace. Budou tam i prospekty, kde na to budou upozorněni. Připraveny budou v restauracích, na recepcích a v pokojích, protože samozřejmě i ten kuřák, který k nám přijde a bude si chtít vyzkoušet tu alternativu nebo abychom ho vůbec přesvědčili o té alternativě tak, aby si to mohl na pokoji prostudovat, popř. mohl sjet na recepci, kde si to bude moci půjčit, zapůjčit a vyzkoušet,“ doplnil předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR Jan Kronika.

Kromě informační kampaně se podle memoranda má ve městě objevit nový mobiliář na sběr nedopalků a použitých tabákových náplní, který zajistí tabáková společnost. Stejně tak podpoří úklid města po skončení Mezinárodního filmového festivalu.


Komentáře

  • Před 5 roky

    Iqos jsou sice dobrý ale určitě mi nedají to co normální cigareta takže já rozhodne neprestavam. Radši by jste se měli starat o fetaky kterých je tady plný město.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy