Karlovy Vary: Juniorský maraton nejrychleji zvládlo Gymnázium Sokolov

Ve čtvrtek 11.4.2019 ve dvanáct hodin padl startovní výstřel a v ten okamžik se středoškoláci rozběhli do pátého pokračování semifinálových kol 23. ročníku Juniorského maratonu v Karlových Varech. Ve Smetanových sadech zabojovalo o vstupenku do celostátního finále 14 desetičlenných týmů z různých koutů Karlovarského kraje. Tak, jako v předešlých čtyřech dílech dominovala gymnázia.

dezinfekce

Čtyřicet dva kilometrů nejrychleji zvládlo sedmero chlapců a tři dívky z Gymnázia Sokolov, kteří se jako jediní radují z postupu. V cíli se objevili za 2 hodiny 48 minut a 23 vteřin. Více než tři minuty ztratili druzí žáci z Prvního českého gymnázia v Karlových Varech (2:51:51). Bronz brala „desítka" složená z Gymnázia Cheb, příspěvková organizace (2:53:57), která však do pražského „galasouboje" škol také nepostoupila. 

„Čtrnáct štafet se tu pralo o jediné volné místo do Prahy. Viděli jsme dosud jeden z nejrychlejších časů na jednotlivém úseku zaběhnutý mezi chlapci, a to nám dělá obrovskou radost. Nemůžeme být spokojenější. Pátý díl letošního Juniorského maratonu v Karlových Varech se opravdu povedl," říká Igor Murko z organizačního týmu RunCzech.

Závod zahájil radní Karlovarského kraje pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Bradáč, ceny pak předávala primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová. Studenti si během závodu mohli vyzkoušet kvízy a soutěže od Europe Direct nebo doprovodný program tamní Vysoké školy finanční a správní. Ceny do soutěže věnoval Karlovarský kraj, Statutární město Karlovy Vary, Vysoká škola finanční a správní Karlovy Vary, HC Energie, KV Arena a House of wax – Muzeum voskových figurín. 

A nejrychlejší běžci? Nejlépe se na svůj úsek o délce 4,2 kilometrů připravil Vítek Fiala z Gymnázia Cheb (13:56), což je jeden z vůbec nejlepších časů letošního JMC. Mezi dívkami zabodovala studentka Prvního českého gymnázia Karlovy Vary Karolína Pavlasová, která na překonání trati potřebovala 18 minut a 33 vteřin. 

Do květnového finále na Volkswagen Maratonu Praha se kvalifikoval první tým, který s ostatními školáky změří síly v neděli 5. května po boku nejlepších světových vytrvalců. Finalisté mají od organizátorů hrazenou dopravu do Prahy a zpět a ubytování ze soboty na neděli. Kromě zážitku ze závodu jsou pro všechny připravená účastnická trička a v cíli medaile. Ti nejlepší obdrží ceny, které jsou předávané v rámci slavnostního vyhlašování.

Juniorský maraton je neziskový projekt pořadatelů RunCzech běžecké ligy a největší běžecký závod pro studenty středních škol v celé České republice. Třináct semifinálových kol v třinácti krajských městech na startovní čáru přivede stovky středoškoláků z celé země. 


Zdroj: RunCzech, Juniorský maraton

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy