Karlovy Vary: Filmový festival č. 54 v číslech a datech (TV Západ)

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech měl letos již 54. ročník. Zúčastnilo se ho 12 521 akreditovaných návštěvníků – z toho 10 363 s festival pasy, 395 filmových tvůrců, 1158 filmových profesionálů a 605 novinářů.

dezinfekce

V průběhu festivalu se uskutečnilo 497 filmových představení a bylo prodáno celkem 139 271 vstupenek. Uvedeno bylo celkem 177 filmů, z toho 156 hraných a 29 dokumentárních. Z filmů uvedených na 54. MFF Karlovy Vary mělo na festivalu 34 světovou, 8 mezinárodní a 6 evropskou premiéru. 206 projekcí osobně uvedla delegace tvůrců. Uskutečnilo se 97 projekcí pro novináře a filmové profesionály.

Celkem 1 315 producentů, nákupčích filmů, prodejců, distributorů, dramaturgů filmových festivalů, zástupců filmových institucí a dalších filmových profesionálů bylo akreditováno na 54. MFF Karlovy Vary a 730 z nich přijelo na festival ze zahraničí. 

Mezi vítěze patří bulharští tvůrci Kristina Grozeva a Petar Valchanov, kteří si odnesli Křišťálový glóbus za nejlepší hraný film Otec; Boris Akopov, získal hlavní cenu v Soutěži Na východ od Západu, za svůj celovečerní debut Býk; a Ksenia Okhapkina, která získala Cena za nejlepší celovečerní dokumentární film Nesmrtelní. Největší hvězdou večera byla Patricia Clarksonová, která byla oceněna Křišťálovým glóbusem MFF KV za vynikající umělecký přínos světovému filmu.

Cenu prezidenta za přínos české kinematografii Jiří Bartoška předal kameramanovi Vladimíru Smutnému.

Z pohledu Policie patřil letošní ročník mezi ty klidnější.

„Během celého konání filmového festivalu dohlíželi na veřejný pořádek naši policisté, a to v ulicích, kriminalisté v civilu a také policisté s dlouhými zbraněmi. Oproti předešlému roku evidujeme během festivalu o polovinu méně krádeží a také násilných skutků,“ uvedla tisková mluvčí Policie ČR Zuzana Týřová. 

Přesto k několika případům došlo.

„Během víkendu, tedy o státních svátcích, došlo v jednom z karlovarských barů k odcizení batohu, ve kterém měl majitel notebook, fotoaparát a další osobní věci, které byly v hodnotě kolem sto tisíc korun. Naštěstí se batoh našel. Ochranná služba diskotéky pachatele zadržela a věci byly vráceny zpět majiteli. Jinak evidujeme i další případ - např. výtržnictví. Opět před hotelem v Karlových Varech došlo k výtržnosti tří mužů, kteří se napadali fyzickými údery a slovně. Celý případ je v šetření policistů,“ doplnila Týřová.

Příští, 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, proběhne od pátku 3. července do soboty 11. července 2020.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy