Karlovy Vary: Dosavadní nejlepší časy pokořili v půlmaratonu muži i ženy

Pátý ročník Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary se pyšní skvělými časy. Nejrychlejšímu muži i ženě se podařilo zaběhnout rekord závodu.

dezinfekce

Souboj elitních atletů byl napínavý až do poslední chvíle, kdy se o vítězi rozhodlo až v cílové rovince. Pozici nejlepšího Čecha podle očekávání získal Jiří Homoláč, souboji stálic českého vytrvalostního běhu pak dominovala Petra Kamínková.

Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary byl svědkem napínavého závěru, kdy nejlepší čtveřici dělilo pouhých pět vteřin a všichni čtyři běžci nakonec pokořili hranici hodiny a minuty. Nejvíce sil měl Wilfed Kimitei, který porazil tři soupeře, finišoval v čase 1:00:54 a vytvořil nový rekord závodu. Za ním se seřadili Edwin Kimutai Kiplagat a člen RunCzech Racing týmu Timothy Kimeli, oba v čase 1:00:57. Kimeli přitom do závodu nastupoval coby vodič.

Také mezi ženami se rozhodovalo až v závěru a členka RunCzech Racing týmu Yvonne Jelagat zvítězila v rekordním čase 1:08:19. Pět kilometrů před cílem se přitom zdálo, že si vítězství nenechá utéct etiopská závodnice Sutume Asefa. Ta si sice vybojovala značný náskok, ale na posledním kilometru jí došly síly a Jelagat se podařilo vyšvihnout do čela. Sutume Asefa nakonec finišovala s časem 1:08:40 a na třetím místě se umístila Marion Limo (1:11:21).

„Dnes jsme mohli vidět, že Karlovy Vary jsou hodně rychlé. Jsem rád, že muži i ženy splnili naše očekávání a běželi přesně tak, jak bylo v plánu,“ uvedl prezident RunCzech běžecké ligy Carlo Capalbo.

Pro první místo mezi Čechy doběhl podle očekávání Jiří Homoláč, ten se svým výkonem však vůbec spokojený nebyl.

„Dnes jsem prostě neměl den. Ještě do čtrnáctého kilometru to celkem šlo, ale potom mi zvadly nohy a poslední čtyři kilometry jsem si totálně protrpěl. Na druhou stranu je pravda, že momentálně trénuju rychlost na dráhu, i to mohlo hrát svoji roli,“ přemýšlel Homoláč, který finišoval v čase 1:08:34. Druhý za ním doběhl Robert Míč (1:10:16), třetí potom Vladimír Marčík (1:14:25).

O pozici nejrychlejší Češky se podle očekávání přetahovaly Ivana Sekyrová a Petra Kamínková. Domácí běžkyně sice první třetinu závodu v českém souboji vedla, ale olomoucká běžkyně se nevzdala a doběhla si pro obhajobu loňského triumfu.

„Jsem ráda, že se mi podařilo vyhrát, ale ještě víc mě těší čas 1:17:58, z něj mám opravdu radost. Běželo se mi moc hezky, síly mi sice trošku došly na posledních třech kilometrech, ale tam je tolik skvělých diváků, že prostě zvolnit nemůžete. Lidi nás ve Varech vždycky ženou dopředu, je to tu prostě moc hezké,“ řekla Kamínková, která druhou Ivanu Sekyrovou (1:19:01) hned po doběhu pozvala na půlmaraton do Olomouce, aby se obě běžkyně mohly za měsíc utkat pro změnu na domovské půdě Kamínkové.

Třetí Češka, Marcela Joglová, doběhla v čase 1:21:54.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 24.05.2017 10:00




0 +
 

Hlavní zprávy