Karlovy Vary: Devět sborů dobrovolných hasičů převzalo nové dodávky (TV Západ)

Na parkovišti před Krajským úřadem si v pátek 24. listopadu převzali zástupci devíti obcí a jednotek sborů dobrovolných hasičů nové vozy značky Ford. Devítimístné dodávky jsou velmi dobře vybaveny a sloužit budou v Bečově nad Teplou, Habartově, Krásném Údolí, Merklíně, Milíkově, Nejdku, Perninku, Štědré a Vintířově.

dezinfekce

„Ta auta jsou ve dvou typech – dvojkolky nebo čtyřkolky. Ty levnější – dvojkolky stály zhruba 876 tisíc, čtyřkolky pak 1 milion 119 tisíc. Karlovarský kraj poskytoval 450 tisíc na jedno auto, dalších 450 tisíc poskytlo Ministerstvo vnitra z dotačního programu a zbytek doplatily obce ze svých prostředků,“ přiblížil náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

Nová auta poslouží dobrovolným hasičům k nejrůznějším činnostem. Například v Milíkově na Chebsku navíc získali v září novou cisternu a také dokončují opravu hasičské zbrojnice. Využití auta pro život obce bude široké. 

„Tu protipožární součinnost, to je ta první věc, potom starost o kulturní a společenský život v obci. Bez nich by to nebylo ono. Obec by podle mého názoru v tomto vůbec nežila. Bude využíván jak pro dopravu hasičů, dětí na soutěže, tak i popř. v létě na tábory, na které jezdí každoročně. Takže na tyto věci bude využíváno a možná příp. i pro důchodce, aby si mohli dojet třeba do Chebu na nákupy. Asi i na takové věci to bude sloužit. Vzhledem k tomu, že nejsme zase tak vysoce položeny jako třeba Merklín nebo Nejdek, tak nám 4x2 vyloženě vyhovuje,“ zhodnotil starosta Milíkova Jan Benka.

Další čtyři vozidla získaly obce individuálně.

„Celkově bylo 13 vozidel. Čtyři obce měly jiné požadavky než ty, které jsme soutěžili, v tom celém balíku, takže se rozhodly, že si budou soutěžit samy. Nicméně i na tato vozidla Karlovarský kraj přispívá 450 tisíc korun. Nejsou zde ale představena, protože ten termín dodání je jiný, než u těchto vozidel,“ popsal Blažek. 

V červenci letošního roku převzali zástupci 14 obcí dodávky značky Toyota. Následovat má i třetí etapa.

„Toto byla druhá vlna. V příštím roce máme naplánovanou další vlnu, kde by se mělo jednat o sedm automobilů. V roce 2019 teprve uvidíme, jestli se v tomto bude pokračovat. Bude se vycházet ze dvou podkladů. Jednak, zda bude zájem či potřeba ze strany obcí a také zda bude vyhlášen dotační titul, protože 450 tisíc od státu není zanedbatelná položka,“ myslí si Blažek.

Na všech třináct vozidel přispěl kraj částkou 5,8 milionu korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy