Karlovy Vary: Císařské lázně chce kraj opravit po etapách (TV Západ)

Národní kulturní památka Císařské lázně v Karlových Varech se dočkají oprav. Po jednání s památkáři chce kraj rozdělit rekonstrukci do dvou etap. S opravami by se mělo začít v příštím roce po skončení Mezinárodního filmového festivalu, tedy v červenci.

dezinfekce

Kraj nechal vypracovat studii současného stavu za 200 tisíc korun.

„Architekt, který projektoval projekt Císařských lázní, na včerejším jednání navrhl, aby se to rozdělilo na dvě etapy. První etapou by byla ta část, kde se nachází Zanderův sál a ty další podlaží. Druhou etapou je tzv. „problematická část,“ kde se nacházejí koupelny a prakticky to bohatství Císařských lázní. V současném projektu je navrženo, že by zde měly být apartmány. Proto se musíme v té druhé části bavit ještě o případném využití, kde zde pořád zaznívá, že by to mělo být k léčivým účinkům, k čemuž se Karlovarský kraj přidává a byl by rád, aby tomu tak v budoucnosti bylo,“ popsala postoj kraje jeho hejtmanka Jana Vildumetzová.

Plánovaný koncertní sál pro symfonický orchestr zřejmě neprojde přes památkovou ochranu objektu. Hudebníci by ale mohli využívat menší sál a další místnosti jako ladírny.

„My musíme zjistit, protože musíme postupovat v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, jestli tu etapu můžeme vyhlásit odděleně nebo souběžně rozdělené na dvě etapy. Chtěli bychom vynaložit maximální úsilí, aby se po dalším ročníku Mezinárodního filmového festivalu ihned na dané rekonstrukci té první etapy začalo pracovat,“ uvedla Vildumetzová.

Kraj věří, že se podaří od státu získat místo 100 milionů o dalších 150 milionů více. S dalšími 100 miliony od města Karlovy Vary a 200 miliony z krajského rozpočtu by se rekonstrukce obešla bez dotací z Evropské unie. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy