Karlovy Vary: Chybějící plot u železnice nahání lidem strach (TV Západ)

Občané karlovarské čtvrti Bohatice kritizují Správu železniční dopravní cesty za to, že během rekonstrukce železniční trati zmizel plot. Ten v místě dvou hřišť bránil dětem ve vstupu do kolejiště.

dezinfekce

„To bylo celé oplocené. Zde vám mohu ukázat uřezané sloupky plotové, tam byla branka na přecházení, jinak celý areál byl oplocený. Tamhle je poslední zbytek drátěného plotu. Je to hrozně nebezpečné. Dopoledne tu děti nejsou, ale když vyleze sluníčko, tak je tady 20 – 30 dětí s maminkami. Vypadá to dost hloupě, když vlak jede těsně vedle nich,“ ukázal nám na místě obyvatel Bohatic Jaroslav Novák.

Pozemky jsou ve vlastnictví města Karlovy Vary, menší kus pak Státního pozemkového úřadu. O tom, že v místě chybí plot se na magistrátu dozvěděli teprve nyní.

„Situací okolo trati a plotu se samozřejmě budeme zabývat a zjišťovat, jaké možnosti máme, abychom situaci napravili. V tuto chvíli nám ale chybí prvotní informace,“ řekl tiskový mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Problém už začal řešit i Karlovarský kraj. 

„Takže jsme se zatím obrátili na ředitele oblastního pracoviště Správy železniční dopravní cesty. Musím konstatovat, že odpověď pana ředitele mě přímo šokovala, protože nám odepsal, že pozemek není v majetku SŽDC a tudíž tam plot nemohou znovu instalovat. Jsem přesvědčena, že je nějaké ochranné pásmo a myslím si, že Správa železniční dopravní cesty by měla ten svůj stav přehodnotit a plot by tam měl být vybudován. V tuto chvíli se budu muset obrátit na nadřízeného pana ředitele a řešit to přímo s vedením  Správy železniční a dopravní cesty a jsem na to připravena,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

O vyjádření k situaci jsme požádali také Správu železniční dopravní cesty. 

„Správa železniční a dopravní cesty během revitalizace trati v tomto úseku uvedla trať do normového stavu. Byl zde revitalizován svršek a spodek a došlo k odstranění historického plotu, který nebyl v majetku Správy železniční a dopravní cesty. SŽDC jako správce železniční infrastruktury v tomto případě nemůže postavit nový plot, protože se nejedná o pozemky, které by byly v naší správě. Jestliže je tam skutečně vlastník pozemků, které přímo navazují na těleso brány a které sousedí s dětským hřištěm, tak by tam ochranný plot postavit mohl. Pouze musí požádat Správu železniční a dopravní cesty jako provozovatele drážní infrastruktury k souhlasnému stanovisku a k vyjádření - tzn. k technických podmínkám, za kterých by bylo možno plot postavit,“ vysvětlil postoj SŽDC jeho mluvčí Marek Illiaš.

Vzkaz občanů z Bohatic směrem k SŽDC je jasný a stručný.

„Když jste to zbořili, tak to znovu postavte nebo uveďte do původního stavu, alespoň takto ze zákona,“ shrnul záležitost Jaroslav Novák. 

Situaci budeme i nadále sledovat.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy