Karlovy Vary: Český Křižáček získal Křišťálový glóbus za nejlepší film

Po patnácti letech vyhrál hlavní soutěž karlovarského festivalu domácí zástupce.

dezinfekce

Meditativní drama o otcovství Václava Kadrnky Křižáček letos nejvíc zaujalo pětičlennou hlavní jury a získalo spolu s Křišťálovým glóbem pro nejlepší film i finanční odměnu ve výši 25 tisíc dolarů.

„Mám obrovskou radost, ta látka si v sobě od začátku nesla nejistotu, byla to dlouhá cesta. Jsem rád, že náš film vytváří emoce,“ uvedl dojatý filmař.

Zvláštní cena poroty připadla dramatu o traumatu jugoslávské války Chlapi nepláčou, bosenského režiséra Alena Drljeviće. Cenu za režii si odnesl slovenský tvůrce Peter Bebjak, který se na festivale představil se snímkem Čára. Ocenění za ženské herecké výkony připadly společně Jowitě Budnik a Eliane Umuhire za drama vzpomínající na rwandskou genocidu Ptáci zpívají v Kigali. Ruský herec Alexandr Jacenko byl díky roli lékaře v ruském snímku Arytmie zvolen nejlepším hercem. Pětičlenná porota udělila i dvě zvláštní uznání, a to za nejlepší debut pro americkou romanci Drobné si nechte a za nejlepší začínající herečku pro Rumunku Voicu Oltean z filmu Breaking News.

V soutěži Na východ od Západu uspěla nápaditá road movie Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku od ruského režiséra Alexandra Hanta.

„Děláte hustý festival. To je úlet,“ poděkoval za ni režisér v češtině.

Zvláštní cenu poroty vybojoval film Dede z prostředí Svanetie, drsné horské oblasti na severozápadě Gruzie, v režii Mariam Khatchvani. Cena za nejlepší celovečerní dokument připadla španělskému filmu Spousta dětí, opice a zámek. Zvláštní cena dokumentární poroty putovala filmu Lekce francouzské konverzace rakouského režiséra Bernharda Braunsteina.

V Divácké ceně deníku Právo zabodovalo americké krimi drama z prostředí indiánské rezervace Wind River s Jeremy Rennerem v hlavní roli. Jeho protagonista si během závěrečného ceremoniálu převzal také od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu.

„Snad ta cena neznamená, že už jsem starý?“ zeptal se herec nominovaný dvakrát na Oscara.

„Je to krásná pocta, děkuju Mr. Babuškovi, díky němuž ten festival žije, i všem ze štábu,“ dodala hvězda série Avengers.

Cenu prezidenta MFF KV obdržel i český režisér Václav Vorlíček, který během děkovačky zavzpomínal na první karlovarské uvedení své komedie Dívka na koštěti.

Dvaapadesátého MFF Karlovy Vary se zúčastnilo 13 734 akreditovaných návštěvníků - z toho 11 554 s festival passy, 398 filmových tvůrců, 1165 filmových profesionálů a 617 novinářů. V průběhu festivalu se uskutečnilo 505 filmových představení a bylo prodáno celkem 140 067 vstupenek. Uvedeno bylo celkem 207 filmů.

Příští, 53. ročník MFF Karlovy Vary proběhne od 29. června do 7. července 2018.


Zdroj: kviff


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy