Karlovy Vary: Celokrajské setkání krizových interventů a peerů

V pátek dne 8. prosince 2018 se v areálu Světa záchranářů v Karlových Varech uskutečnilo celokrajské setkání krizových interventů a tzv. peerů vzájemné kolegiální pomoci.

dezinfekce

Policejní psychologové z Krajského ředitelství Policie České republiky uspořádali v pátek dne 8. prosince 2018 v areálu Světa záchranářů v Karlových Varech celokrajské setkání krizových interventů a peerů vzájemné kolegiální pomoci. Toho se zúčastnili policisté zařazeni do těchto skupin, tým posttraumatické péče Hasičského záchranného sboru, členové intervenční služby Záchranné zdravotnické služby Karlovarského kraje, zástupci příspěvkové organizace Člověk v tísni, Armády spásy a zástupce Městské policie v Chodově. Všichni přítomní zástupci a psychologové Policie ČR zde prezentovali svoji dosavadní činnost. Poté následovala diskuze, přičemž jedním z hlavních témat byla případná další spolupráce všech složek při mimořádných událostech přesahující možnosti a rámec jednotlivých organizací. Během setkání došlo k výměně zkušeností mezi přítomnými pomáhajícími z jednotlivých složek. Na závěr v rámci Policie ČR všichni policisté - interventi obdrželi osvědčení o absolvování základního specializačního kurzu.

Kdo je krizový intervent a peer?
V rámci, systému psychosociální intervenční služby PČR existuje organizovaná kolegiální pomoc (Peer-Support) a pomoc obětem trestné činnosti- krizová intervence.

Krizová intervence
Krizoví interventi jsou speciálně vyškolení policisté, kteří poskytují prvotní psychickou pomoc obětem trestných činů, které zažily těžké trauma (např. těžké ublížení na zdraví, usmrcení blízké osoby, znásilnění apod.). Pomáhají poškozeným v situacích, které svou intenzitou, rozsahem a náročností přesahují běžnou lidskou zkušenost. Krizoví interventi pomáhají poškozené stabilizovat, poskytují jim prvotní informace o události, snaží se minimalizovat sekundární viktimizaci, nabízí asistenci při následných úkonech (podání vysvětlení na policii, apod.) a zprostředkovávají další psychikou péči (Bílý kruh bezpečí, psychologické poradny, apod.)

Peer Support
Policisté a další uniformovaní pracovníci jsou vystaveni mnoha traumatizujícím událostem v rámci své běžné práce. Jsou vystaveni specifickým problémům a rizikům ve své práci a v současné době jsou navíc často vystaveni i zvyšující se agresi. Kolegiální podpora v rámci uniformovaných složek nabízí v tomto komplikovaném systému snadno dostupnou pomoc, bez níž by někteří uniformovaní pracovníci sotva mohli vyřešit některé své pracovní, soukromé nebo osobní symptomy, které se pro ně staly příliš složitými. Kolegiální pomoc svým kolegům poskytují speciálně vyškolení policisté, hasiči i záchranáři, kteří jim pomáhají vyrovnávat se se stresovými situacemi a pomáhají jim (po negativní zkušenosti) i nadále efektivně a s uspokojením vykonávat svou práci.


nprap. Bc. Zuzana Týřová
por. PhDr. Zdeňka Papežová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy