Karlovarský kraj zřizuje veřejnou službu

Pro práce v areálu krajského úřadu začne kraj využívat pracovníky veřejné služby. Tu zajišťují lidé, kteří jsou déle než půl roku bez práce a pobírají dávky v nouzi. Od září tak bude na úřadě v Karlových Varech pomáhat osm nezaměstnaných.

dezinfekce

„Karlovarský kraj se jako jediný z regionů zapojí do veřejné služby. Úřad práce ČR ji organizuje pro lidi, kteří jsou déle než šest měsíců evidovaní jako uchazeči o zaměstnání. Dříve tyto síly z úřadu práce využívala především města a obce, teď se zapojí i náš kraj. Pracovníci, kteří v září nastoupí, se budou starat o údržbu celého areálu. Budou například provádět úklid parkovišť a dětských hřišť, hrabání listí či odhazování sněhu,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Veřejná služba byla v Česku v minulosti zrušena, znovu zavedena byla v únoru letošního roku. Dlouhodobě nezaměstnaní mohou pro obce a města podle své kvalifikace také pomáhat na úřadech i s administrativou, provádět opravy ve školách či rozvážet seniorům jídlo. Aby mohli pobírat životní minimum, které činí 3 410 korun, musí měsíčně v rámci veřejné služby odpracovat nejméně 20 hodin. Naopak, pokud se do ní nezapojí, riskují snížení dávky na 2 200 korun existenčního minima.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy