Karlovarský kraj: Začíná cyklistická sezóna. České dráhy otevírají půjčovny

Začátek turistické sezóny je v Karlovarském kraji už osmým rokem spojený s otevřením půjčoven kol Českých drah. Půjčovny ČD budou otevřené od 30. března až do 31. října ve stanicích Karlovy Vary, Karlovy Vary dolní nádraží, Cheb, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Aš a po předchozí domluvě je možné kola vypůjčit nebo vrátit také ve stanicích Sokolov a Nejdek.

dezinfekce

Cyklopůjčovny ČD v Karlovarském kraji provozují České dráhy od roku 2011 za podpory Karlovarského kraje. K dispozici jsou trekingová nebo horská kola v dámské i pánské verzi, dětské bicykly a elektrokola. V půjčovnách Cheb, Františkovy Lázně a Karlových Varech dolní nádraží jsou v nabídce i koloběžky. Výhodná je i cena výpůjčného. Poskytují se slevy pro držitele In Karty ČD a jízdenek EgroNet. 

Největší výhodou ale je, že cestující můžou vrátit kolo i jinde, než si ho půjčili. Na vybraných tratích lze přepravovat vypůjčené kolo zdarma, cyklovýlet je možné kombinovat s pěší turistikou a využít bezplatné úschovy v určených stanicích. Zájemcům nabízí dopravce kvalitní kola s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Při zapůjčení kola je nezbytné podepsat nájemní smlouvu, předložit dva osobní doklady (občanský, řidičský průkaz nebo např. In Kartu ČD), zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. 

Zákazníci Českých drah, kteří jsou zaregistrovaní do věrnostního programu ČD Body, si můžou vyzvednout za 50 bodů voucher k bezplatnému jednodennímu zapůjčení jízdního kola.

I letos pojedou „cyklovlaky“ Cyklo Ohře mezi Chebem a Karlovými Vary, a to už od 17. června, kdy je Den Cyklostezky Ohře, až do 30. září.  Vlaky pojedou jako spěšné, nezajíždějí do Chodova, a zastaví ve stanicích a zastávkách kolem „cyklostezky Ohře“. Nově pojede vlak z Chebu v 8:55 a do Karlových Varů přijede v 9:45. V opačném směru z Karlových Varů vyjede v 10:00 a do Chebu přijede v 10:50. V soupravě pojede pět vagonů, zvýší se tedy počet míst k sezení i k přepravě kol.

Tratě s bezplatnou přepravou:
trať 140 v úseku Cheb – Klášterec nad Ohří
trať 141 v úseku Karlovy Vary – Merklín
trať 142 v úseku Karlovy Vary dol. n. – Potůčky
trať 144 v úseku Loket předměstí – Nová Role
trať 146 v úseku Cheb – Luby u Chebu
trať 147 v úseku Cheb – Františkovy Lázně – Plesná
trať 148 v úseku Cheb – Hranice v Čechách
trať 170 v úseku Cheb – Planá u Mariánských Lázní
trať 179 v úseku Cheb – Pomezí nad Ohří
trať 130 v úseku Klášterec nad Ohří – Kadaň-Prunéřov
trať 132 v úseku Kadaň-Prunéřov – Kadaň předměstí

Také v letošní sezóně je síť cyklopůjčoven ČD dostupná ve všech krajích České republiky. Národní dopravce nabízí celkem 91 půjčoven.  Veškeré informace o půjčovnách i přepravě kol ve vlacích ČD jsou k dispozici na stránkách zde.

V roce 2017 si zákazníci vypůjčili v celé síti půjčoven ČD 9 222 kol, ve srovnání s rokem 2016 je to o 1 154 výpůjček více. Mezi nejúspěšnější patřila už třetím rokem půjčovna v Praze-Smíchově, kde bylo za období duben až říjen zapůjčeno přes 900 kol. Tradičně největší zájem je v  Jihočeském kraji (2 425 kol) a v Jihomoravském kraji (1 083 kol). V Karlovarské kraji to bylo 633 kol, tradičně největší zájem je v Karlových Varech (318) a v Chebu (95). 


Zdroj: Mgr. Radka Pistoriusová, tisková mluvčí Českých drah, a.s.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy