Karlovarský kraj: U policie skončil po více jak 43 letech npor. Miroslav Tvrdek

Pro npor. Miroslava Tvrdka, DiS. nebyl 31. prosinec jen posledním dnem roku 2019, ale také posledním dnem v řadách Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje. Srdcař s velkým S totiž odešel do zaslouženého důchodu, který by si však, pokud by mu to neukládal zákon, klidně o pár let oddálil.

dezinfekce

Povolání se mu stalo zároveň téměř celoživotním posláním a také proto sloužil více jak 43 let.

„A to jsem se k policii dostal víceméně náhodou. Po vojně mě na hlavní třídě v Karlových Varech zastavil známý, který se mě zeptal, zda bych nechtěl jít k policii. Já byl mladý, po vojně, takže mě tehdy příliš nelákalo zase nosit uniformu. Nedalo mi to a začal jsem o tom přemýšlet. Nakonec jsem si řekl, proč to nezkusit a 15. prosince roku 1976 jsem nastoupil na Obvodní oddělení Karlovy Vary Rybáře,“ uvedl s úsměvem Miroslav Tvrdek.

Na obvodním oddělením vydržel necelých šest let a poté se přemístil na oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech.

„Doporučili mě kolegové a od 1. září roku 1982 jsem byl tedy služebně zařazen na oddělení hospodářské kriminality,“ doplnil.

A právě oddělení hospodářské kriminality se mu stalo osudným a vydržel na něm neskutečných 37 let a 4 měsíce.

„Během té doby se kolem mě protočila opravdu velká spousta lidí a troufám si tvrdit, že bych z nich postavil několik oddělení. Na oddělení jsme měli tehdy opravdu skvělou partu lidí, práce to byla navíc velmi zajímavá, takže mě to neskutečně bavilo. Kdybych měl něco vypíchnout, tak zajímavý to bylo například v letech 1992 až 1995, kdy jsem byl v celorepublikovém týmu a odhalovali jsme obrovské podvody s fakturami. Zajímavé ale bylo samozřejmě vše, protože během své kariéry jsem pronikl do éry drog, velkých peněz, zbraní či prostituce,“ dodal Miroslav Tvrdek, který se náročné a někdy až mravenčí práci věnoval vždy naplno a pro mnohé své kolegy byl velkým vzorem a hlavně člověkem, který vždy vyšel vstříc a dokázal poradit.

„Ať jsem byl řadovým kriminalistou, nebo později vedoucím či zástupcem vedoucího, tak jsem se snažil mít s kolegy vždy dobrý vztah, který byl založen na vzájemné důvěře. I proto jsem s nimi probíral osobní problémy, snažil jsem se jim poradit nebo předat nějakou svou životní zkušenost,“ uvedl dále.

Miroslav Tvrdek u policie sloužil přes 43 let, ale jak sám říká, nikdy neuvažoval o tom, že by skončil a šel dělat něco jiného.

„Samozřejmě, že během té doby prošla policie různými změnami, které jsem musel znovu dostat do hlavy, ale nikdy jsem si neřekl, že mi to už leze na nervy a skončím. Tu práci jsem miloval, bavilo mě pracovat s mladými lidmi a nikdy jsem tedy neuvažoval o tom, že bych dělal něco jiného. Po padesátce jsem najednou potřeboval vysokoškolské vzdělání, tak jsem si ho dodělal. Seděl jsem v lavici s lidmi o 25 let mladšími. A do toho by v tomto věku možná každý nešel, já ale ani chvíli nepřemýšlel a vzdělání si doplnil, protože jsem tu práci chtěl vykonávat i nadále. Také jsem si říkal, že ty lidi na oddělení nemohu nechat, jak se říká, ve štychu. Něco jsme na oddělení vybudovali a chtěl jsem s nimi v tom jet dále,“ dodal s úsměvem.

Na konci roku 2019 už ale přišel čas, kdy Miroslav Tvrdek do důchodu musel.

„Když člověka ta práce baví, tak ty roky ubíhají strašně rychle. Od policie neodcházím znechucený, naopak, kdyby to bylo možné, tak bych tu práci dělal velice rád i nadále. Nyní máme na hospodářské kriminálce skvělý tým a skvělou partou, takže je to odcházení dost emotivní. Na druhou stranu bych přál každému, aby měl ten konec kariéry tak krásný, jako ho mám já,“ doplnil Miroslav Tvrdek, který v minulém roce převzal z rukou plk. Mgr. Petra Macháčka, ředitele Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje „Pamětní bodák,“ který udělil npor. Tvrdkovi policejní prezident za zvlášť mimořádné zásluhy o Policii České republiky.

„Miroslav Tvrdek vychoval řadu generací kriminalistů a troufám si říct, že je nestorem oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech. Je velkou osobností a jsem velice rád, že mu bylo jedno z nejvyšších ocenění uděleno. Za práci, kterou pro policii odvedl, mu patří velké poděkování. Zároveň mu přeji hodně úspěchů do další životní etapy,“ uvedl k Miroslavu Tvrdkovi ředitel plk. Mgr. Petr Macháček.

Už několik dní je tedy Miroslav Tvrdek v zaslouženém důchodu, ovšem sedět doma na gauči se rozhodně nechystá.

„Obdržel jsem několik pracovních nabídek, ale nyní si dám nějaké volno. Chci si hospodařit se svým časem tak, jak já uznám za vhodné, takže budu určitě hodně jezdit na kole nebo budu i nadále chodit hrát florbal. Plánuji také nějaké dovolené. Chybět nebude tradiční dovolená v Rakousku, kdy budu na kole objíždět Alpy. V zimních měsících pravidelně jezdím na dovolenou do Dubaje, protože mám rád teplo, moře a hlavně ten relax. Tam vždy načerpám sílu a energii, takže tam určitě vyrazím i letos. Také mám vnoučata, takže si chci volný čas užít i s nimi. Nudit se tedy rozhodně nebudu,“ uzavřel s úsměvem Miroslav Tvrdek.

nprap. Jakub Kopřiva


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy