Karlovarský kraj se může pochlubit novým chráněným územím

Náš region se od září pyšní dalším chráněným územím. Stala se jím přírodní památka Na Vážkách zahrnující plochu Nového rybníka nedaleko Horního Slavkova a jeho blízké okolí.

dezinfekce

Podle ochránců přírody zde žije jedna z největších populací vážek ve střední Evropě. Nejvýznamnějším druhem je vážka běloústá. 

 „Veřejnosti je území známo spíše jako Komáří rybníky. Ve všech mapách je však takto označován pouze horní z dvojice zdejších rybníků. Ten je ale z pohledu vážek nezajímavý, nemá dostatek osluněných a pozvolných břehů a nebyl proto do chráněného území zahrnut. Přírodovědně cenný spodní rybník nese název Nový. Rybníků s tímto jménem je po Čechách spousta, a tak jsme se rozhodli pro nové, ryze přírodovědné pojmenování území Na Vážkách,“ upřesnil Přemysl Tájek ze Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, který stojí za vyhlášením nového chráněného území.

Výhodou je, že rybník není dlouhodobě využívaný k chovným účelům. Zdejší voda je proto průzračně čistá, jen s lehkým medově hnědým nádechem, za který mohou okolní rašeliniště. Rybník je tak nejen útočištěm řady vzácných druhů vážek, ale i oblíbeným místem ke koupání.

„Vyhlášením chráněného území se pro lidi, kteří se sem chodí rekreovat, nic nemění. Koupat se zde mohou i nadále. Naopak, vyhlášení přírodní památky zaručuje zachování čistoty vody v rybníce. Do budoucna je zde totiž vyloučeno případné hnojení rybníka a intenzivní chov ryb, tedy hlavní faktory způsobující špatný stav většiny našich rybníků,“ doplnil Tájek.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy