Karlovarský kraj: Počet nemocných klíšťovou encefalitidou stoupl za dva roky o 125 %

V roce 2017 bylo v Karlovarském kraji hlášeno 27 případů klíšťové encefalitidy – o 125 % více než v roce 2015. Počet případů se zvyšuje celorepublikově, a to z 351 na 687! Jednou z příčin může být nízká proočkovanost populace, která je v České republice jen 24 %.

dezinfekce

Český hydrometeorologický ústav v sezoně pravidelně vydává ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem předpověď aktivity klíšťat obecných. Odborníci jako nejúčinnější prevenci před klíšťovou encefalitidou doporučují očkování. Dále bychom měli preventivně začít používat repelent a po návratu z pobytu venku si prohlédnout tělo. 

Relativně mírné zimy a vlhké jaro a podzim vytvářejí optimální podmínky pro rozmnožování a aktivitu klíšťat. To se následně odráží i v množství osob, které se nakazí klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou.

„Tyto změny se odrážejí v nemocnosti na obě infekce v řadě evropských zemí; kromě pobaltských zemí počty nakažených osob klíšťovou encefalitidou rostou i v ČR. Po přesunu klíšťat do nových biotopů dochází s určitým zpožděním i k nárůstu infekcí u lidí. Příkladem je i Karlovarsko, kde se tato infekce ve větší míře objevovala naposledy v 60. letech minulého století a v posledních letech dochází znovu k nárůstu a přenosu infekce v lokalitách, kde byl přenos dříve výjimečný – v současnosti např. okolí Františkových Lázní nebo Pomezí nad Ohří,“ říká prof. MUDr. Petr Pazdiora, CSc. z Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty v Plzni, Univerzita Karlova. 

Koho klíšťata nejvíc ohrožují
Klíšťata nejčastěji přenášejí dvě onemocnění. Lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky. Klíšťová encefalitida je virová nákaza a účinná specifická léčba u ní stále není k dispozici. Terapie se zaměřuje pouze na mírnění příznaků probíhající infekce. Infekce přitom zasahuje centrální nervový systém a může vést k trvalé invaliditě nebo způsobit úmrtí.

„Infikovaná klíšťata se vyskytují vesměs do nadmořské výšky 700 - 900 m.n.m., v posledních letech byla na našem území zachycena i ve vyšší nadmořské výšce. Ideálním prostředím jsou pro členovce listnaté porosty, neudržovaná travina, ale i lesoparky ve městech, kde k přenosu nákazy může také dojít,“ vysvětluje prof. MUDr. Petr Pazdiora, CSc.

Před klíšťovou encefalitidou není chráněná žádná věková skupina obyvatel. Nejúčinnější prevencí je očkování, které pomáhá před onemocněním chránit.

„Důležité je chránit nejen děti, ale i dospělé a seniory; zatímco u dětí je průběh infekce většinou nekomplikovaný, u starších osob dochází k řadě komplikací, celoživotním následkům, ale i k úmrtím,“ varuje prof. Pazdiora.

„V roce 2017 byla na Karlovarsku tato infekce diagnostikována u osob v širokém věkovém rozmezí – od 5 do 75 let,“ dodává.

Nejvíce zodpovědní jsou lidé ve věku 18–24 let, kde je očkovaných 36 lidí ze sta, a po nich následují děti a dospívající do 19 let s 29% proočkovaností.

Očkování proti klíšťové encefalitidě

  • vakcinace je možná po celý rok

  • očkovatse mohou děti od 1 roku, i dospělí všech věkových skupin

  • základní vakcinace je ve třech dávkách, ochrana nastupuje už 14 dní po druhé dávce

  • následné přeočkování se aplikuje po třech až pěti letech

  • na očkování přispívají v rámci preventivních programů zdravotní pojišťovny, čerpat můžete až 1500 korun ročně


Zdroj: Eva Kloučková



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy