Karlovarský kraj: Na opravy památek půjde 12 milionů

Na opravu téměř sedmi desítek památek letos přispěje Karlovarský kraj dotací ve výši 12 milionů korun. Finance poputují například na obnovu kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Svatoboru, na opravy Hauenštejna, zámků Starý Rybník a Nový Dvůr nebo na pokračující záchranné práce na vysoké huti v Šindelové. Na svém červnovém jednání o tom rozhodli krajští zastupitelé.

dezinfekce

Letos přišlo rekordních 158 žádostí na obnovu a využití kulturních památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí v celkovém finančním objemu okolo 94 milionů korun. Kraj podpořil 74 žádostí.

„Není jednoduché vybrat ze všech žádostí, ale věřím, že jsme vzhledem k finančním možnostem našeho rozpočtu udělali maximum pro to, aby peníze dostaly památky, které to nejvíce potřebují. Chtěla bych připomenout, že krajská dotace má pomoci dostat památku z nejhoršího stavu, na kompletní opravy je zcela jistě zapotřebí mnohem více peněz. Těším se, že se i díky přispění kraje stav památek postupně bude zlepšovat a budeme se snažit pro příští období objem dotací ještě navýšit,“ uvedla náměstkyně hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová.

V loňském roce disponoval krajský rozpočet osmimilionovou částkou na obnovu památek, která se na podzim ještě o dva miliony zvýšila.

„Pro rok 2018 bylo alokováno 10 milionů a nyní krajské zastupitelstvo odsouhlasilo, stejně jako loni, navýšení o 2 miliony. Budu bojovat za to, aby byl stejný trend i v dalších letech,“ potvrdila náměstkyně.

V Polné tak může začít záchrana původní stodoly, takzvaného Ašského statku, opraví se střecha kraslické technické památky, bývalé továrny Bohland a Fuchs. Uskuteční se statické zajištění Zámku Hazlov, obnovy se dočká barokní kaple u Kostelní Břízy, zpřístupní se věž hradu Neuberg, v Lubech bude renovována rodinná hrobka obchodníků Baštů a zabezpečí se další část zámku v Kopaninách.

„Mezi podpořenými projekty jsou rovněž kostely a větší i menší sakrální památky. Za všechny jde například o restaurování vitráží a fresek v kostele sv. Anny v Horním Slavkově, obnovu varhan v bochovském kostele a opravy šindelových střech na kostelech sv. Vavřince v Horní Blatné a sv. Erharda v Tatrovicích,“ doplnila náměstkyně.

Kompletní seznam podpořených projektů pro rok 2018 lze nalézt na stránkách zde.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy