Karlovarsko: Při sjednávání úvěrů používali padělané doklady

V případě prokázání viny tak hrozí 43letému muži trest odnětí svobody až na tři roky a 35letému muži trest až pětiletý za způsobenou větší škodu.

dezinfekce

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou mužů ve věku 35 a 43 let, které obvinili ze spáchání pokračujícího přečinu úvěrový podvod a z přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny.

Takového jednání se měli dopustit nejméně v šesti případech. V prvním případě měl starší z mužů vytvořit na internetu objednávku na nákup zboží v hodnotě kolem 33 tisíc korun. Do žádosti uvedl požadované informace týkající se osobních údajů. K nimž doložil kopie osobních dokladů znějící na cizí jméno, tedy kopie padělaných dokladů. Na základě toho mu byla smlouva před schválena. Následně mladší z mužů přišel na pobočku pro vyzvedávání zboží, kde se vydával za osobu, na kterou bylo objednané zboží, a to převzal.

O pět dní později měl 35letý muž telefonicky požádat o poskytnutí spotřebitelského úvěru v částce 35 tisíc korun, kdy uvedl v omyl operátora, kterému uvedl osobní údaje na cizí jméno jako v předchozím případě. Úvěr byl telefonicky schválen, ale poté stornován z důvodu podezření podvodného jednání.

V dalších dvou případech měl 35letý obviněný muž požádat dvě různé společnosti o poskytnutí účelového úvěru na nákup mobilního telefonu, opět na osobní údaje na cizí jméno jako v předchozích případech. V obou dvou případech byl úvěr zamítnut. V dalším případě opět žádal společnost o poskytnutí úvěru na cizí jméno, a i tentokrát mu byl úvěr zamítnut. V posledním případě na konci dubna žádal prostřednictvím internetu o poskytnutí spotřebitelského úvěru na nákup zboží v hodnotě kolem 6 tisíc korun, opět na cizí osobní údaje. I v tomto případě tak uvedl operátora v omyl. Úvěr mu schválen nebyl. Celkem tak mohl způsobit škodu kolem 180 tisíc korun.

V případě prokázání viny tak hrozí 43letému muži trest odnětí svobody až na tři roky a 35letému muži trest až pětiletý za způsobenou větší škodu.

nprap. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 28.06.2017 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy