Karlovarsko: Policie objasnila sérii vloupání

Karlovarským kriminalistům se po několikaměsíčním rozpracování podařilo objasnit sérii vloupání do samoobslužných myček a dalších objektů, ke kterým docházelo v posledních měsících na různých místech na Karlovarsku. Na začátku listopadu kriminalisté zahájili trestní stíhání tří mužů z Karlovarska ve věku 19, 19 a 22 let. Všichni tři muži byli obviněni ze spáchání přečinů krádež a poškození cizí věci.

dezinfekce

K takovému protiprávnímu jednání mělo dojít nejméně v 11 případech v období od konce května do listopadu tohoto roku. Nejčastěji se měli obvinění muži vloupat do zařízení v prostorách samoobslužných myček, ale také například do areálu autobazaru nebo do provozoven STK.

Při vloupání do provozoven se nejvíce měli zaměřit na pokladničky a trezory. Jednoho z těchto případů se měli dopustit oba 19letí obvinění muži na začátku srpna. V nočních hodinách měli přijít do prostor samoobslužné myčky v Ostrově. Zde měli urazit visací zámky u měničky bankovek a poté z ní vyndat zásobníky na mince. Na odcizených mincích si přišli na více jak 30 tisíc korun, přičemž na poškození způsobili škodu ve výši kolem 5 tisíc korun.

V jednom z dalších případů se měl 19letý obviněný muž společně s 22letým obviněným mužem vloupat v polovině října v Karlových Varech do kanceláře místního autobazaru. Zde měli odcizit trezor, který byl přišroubovaný ve skříni. Cestou ze svého lupu se jim trezor podařilo otevřít. V něm se nacházela finanční hotovost ve výši kolem 55 tisíc korun, plynová pistole a různé dokumenty. Peníze a plynovou pistoli si měli ponechat a trezor s ostatními věcmi vhodit do močálu.

Ve stejném složení se měli dopustit i dalšího vloupání. V polovině listopadu se měli v Ostrově vloupat do zařízení na rozměňování peněz v prostorách samoobslužné myčky. Za pomocí přinesených nástrojů se jim zařízení podařilo vypáčit a z něj odcizit box na mince. Když na místo přijela policejní hlídka, muži z místa utekli. Na místo byl přivolán i policejní psovod, jenž zachytil stopu pachatelů. Ta je dovedla až k jejich odstavenému osobnímu vozidlu značky Volkswagen. Ve vozidle se však nikdo nenacházel, a proto mu bylo zabráněno v jízdě technickým zařízením tzv. botičkou místní městské policie. Obvinění muži se po několika hodinách ke svému vozidlu vrátili a následně byli zadrženi. V tomto případě způsobili odcizením hotovosti a poškozením zařízení škodu předběžně odhadnutou na částku přesahující 100 tisíc korun.

Celková způsobená škoda byla odhadnuta na necelých 800 tisíc korun. Hlavou a iniciátorem byl zřejmě 19letý muž, který nechyběl u žádné z krádeží. Vyšetřovatel podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na jeho vzetí do vazby. Ten jej akceptoval a soudce Okresního soudu v Karlových Varech rozhodl o jeho umístění do vazební věznice. Trestní stíhání dalších dvou obviněných mužů probíhá na svobodě. Hlavnímu 19letému iniciátorovi hrozí v případě prokázání viny až pětiletý trest odnětí svobody za způsobenou větší škodu, stejně tak i 22letému obviněnému muži. Druhému 19letému muži hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na dva roky.

prap. Eva Valtová
por. Bc. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy