Karlovarsko: Nová lávka ve Svatošských skalách dostala zelenou (TV Západ)

Areál ve Svatošských skalách na Karlovarsku se brzy dočká dalšího rozvoje. Klíčový převod pozemků od České pošty na kraj byl schválen a Karlovarský kraj chystá investice. Jako první přijde na řadu nejdůležitější nová lávka přes Ohři.

dezinfekce

„Vláda České republiky schválila bezúplatný převod areálu Svatošských skal na Karlovarský kraj. Tzn., že areál se stane majetkem Karlovarského kraje. Jsme za to moc rádi a moc děkujeme, protože jsme o to usilovali dlouhou dobu. Především jsme chtěli zamezit, aby se vlastníkem areálu stal někdo, kdo by ho pak nevyužíval k aktivitám, ke kterým je využíván dnes, jako jsou volnočasové aktivity, lesní mateřská školka, minizoo. Z tohoto místa mohu garantovat, že areál bude nadále volnočasový, bude využíván k aktivitám jako doposud a budou ho moci využívat jak občané Karlovarského kraje, tak všichni turisté,“ potvrdila informaci hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. 

Více než tři metry široká lávka bude sloužit nejen jako cyklostezka, ale i komunikace pro vjezd jednotek Integrovaného záchranného systému. 

„Nově navržený most bude samozřejmě zabezpečovat bezbariérový přechod přes řeku Ohře. Bezbariérový přechod bude primárně pro cyklistickou dopravu a pěší a zabezpečí dostupnost záchranným složkám bezpečnostního systému v Karlovarském kraji. Vše je připraveno na to, abychom na podzim soutěžili a zároveň zahájili výstavbu, protože stávající lávka je ve velmi špatném stavu. Potřebuje nutně rekonstrukci. Proto opravdu nebudeme otálet ani měsíc a jakmile bude pozemek převeden, chceme zahájit výběrová řízení a výstavbu,“ vysvětlil radní Karlovarského kraje Josef Janů. 

Podoba nového mostu je již znám, jako projekt se účastní i soutěže Stavby Karlovarského kraje.

„Bezpilířový systém v rámci vodního toku. Takže překonáváme jedním polem. Je zavěšená na dvou pylonech, které jsou na břehu – nyní řádově 60 m do spon, využívá stávající násep na straně směrem k Lokti. V areálu, co je teď České pošty, budeme muset samozřejmě zřídit nový prostor nájezdu. Alokované peníze, které jsou už připraveny v rozpočtu, 15 milionů – prozatím v rámci projektu držíme, nepřekračujeme,“ popsal Janů.

Dosavadní dřevěná lávka zůstane a její osud je v kompetenci města Loket.

„Ona je ve velmi špatném technickém stavu, je potřeba ji rekonstruovat. Je to hlavně otázka na město Loket.  Předpokládám ale, že Kraj bude chtít vyjít vstříc - Loket nám také vycházel dlouho vstříc, a bude se rekonstruovat, protože už je to neodmyslitelná součást daného prostoru,“ dodal Janů. 

Celý areál by se v budoucnu měl dočkat dalšího rozvoje. 

„Budeme se určitě snažit získat finanční prostředky dotační cestou, protože je jasné, že postupně se se současným nájemcem budeme bavit o tom, co by chtěli popřípadě v budoucnosti v areálu budovat. Již dnes tam mají aktivity z hlediska škol v přírodě, je tam řada budov, které jistě budou potřeba rekonstruovat a třeba se i naskytnou nějaké dotační programy, do kterých by se mohli přihlásit,“ dodala hejtmanka Vildumetzová. 

Areál se nachází v hlubokém údolí řeky Ohře v turisticky atraktivní lokalitě Svatošských skal. To je chráněný přírodní výtvor vzniklý v karlovarském žulovém masívu působením řeky Ohře s množstvím skalních pilířů, hranolů a jehlanů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy